Καστανίδης: Υπόθεση των δήμων η μέριμνα για τους άστεγους

Καστανίδης: Υπόθεση των δήμων η μέριμνα για τους άστεγους

Αρκετοί είναι οι δήμοι της χώρας που έχουν αναλάβει δράσεις για τη στήριξη των αστέγων, αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, θυμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, μεταξύ των τομέων αρμοδιότητας στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιούνται οι δημοτικές αρχές, είναι και αυτός της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Σε αυτόν, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνεται ως δράση η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδύνατων δημοτών, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη μέριμνα, την υποστήριξη και τη φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Καστανίδης υπογραμμίζει, επίσης, ότι με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παρέχεται στους δήμους, μετά από απόφαση του συμβουλίου τους, να εκποιούν απευθείας οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες, με μειωμένο τίμημα, υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να ανεγείρουν κατοικίες και να παραχωρούν τη χρήση τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι με τις διατάξεις του Καλλικράτη, την αρμοδιότητα της αναγνώρισης δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής ασκούν από 1.1.2011 οι δήμοι.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, Θεόδωρου Καράογλου, Αναστάσιου Καρυπίδη, Παναγιώτη Μελά και Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα, για την αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα.

Οι βουλευτές έχουν επισημάνει, ότι λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης οι άστεγοι αυξάνονται δραματικά, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας οι άστεγοι δεν είναι αναγνωρισμένοι ως ειδική κοινωνική κατηγορία και δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αποκατάστασης.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *