Αυξήθηκαν οι κλοπές σε εκκλησίες

Για επιδημία διαρρήξεων σε εκκλησίες κάνουν λόγο οι ιερείς, καταγγελία που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κλοπών πάσης φύσεως χάλκινων αντικειμένων από εκκλησίες, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια πωλούν.

«Πριν από μια εβδομάδα έκλεψαν εκκλησία στον Δομοκό, αφαιρώντας χάλκινα μανουάλια. Εδώ και πέντε χρόνια το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, συνεχώς γίνονται διαρρήξεις σε ιερούς ναούς και ξωκλήσια. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τον χειμώνα τα ορεινά χωριά. Υπολογίζω ότι από την αρχή του χρόνου έχουν κλαπεί πάνω από 50 μανουάλια από ναούς της περιοχής», δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος. Μάλιστα, εκτός από μανουάλια, οι κακοποιοί κλέβουν σκεύη, εικόνες, ακόμα και καμπάνες, σημειώνει.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ομάδες αλλοδαπών ή Ρομά κλέβουν «ιερά» μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία, εφόσον δεν βρουν τρόπο να πωλήσουν, λιώνουν για να πωλήσουν το μέταλλο. Τέτοια κρούσματα παρατηρούνται σε εβδομαδιαία βάση σε όλη την Ελλάδα. «Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το μικρό χωριό μας αναστατώθηκε όταν κάποιοι έκλεψαν την καμπάνα από το μοναστήρι του Σωτήρος. Δεν αρκέστηκαν όμως ούτε σε αυτό, αφού μάζεψαν και πήραν μαζί τους όλα τα καντήλια από το νεκροταφείο της εκκλησίας της Παναγίας. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε πολλά κρούσματα με κλοπές στη γύρω περιοχή, ωστόσο δεν περιμέναμε ότι θα φτάσουμε και σε αυτό το χάλι», σημειώνει στην εφημερίδα ο Αντώνης Καψής, κάτοικος του Αγίου Ηλία Αμαλιάδας. Hμέρες Δεκαπενταύγουστου του 2006, το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί από την κλοπή της εικόνας της Παναγίας Βρεφοκρατούσας από τη μονή Ελωνας στην Αρκαδία. Η εικόνα βρέθηκε ύστερα από λίγες ημέρες, οι δράστες συνελήφθησαν, ακολούθησε προσκύνημα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου πέρυσι, άγνωστοι εισέβαλαν στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Μεταμόρφωση Κοζάνης, έσπασαν τα παγκάρια, τα άδειασαν, εξαφανίστηκαν. Δύο μέρες αργότερα άλλοι δύο δράστες «χτύπησαν» την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή. Η αστυνομία εξιχνίασε τη δεύτερη κλοπή, ωστόσο, όπως λένε αστυνομικοί στην «Καθημερινή», το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Τις περισσότερες φορές δράστες είναι τοξικομανείς, οι οποίοι κλέβουν ό,τι βρουν, και οι εκκλησίες είναι εύκολος στόχος γι’ αυτούς· κακοποιοί έχουν «σηκώσει» χρηματοκιβώτια από τους «προνομιούχους» ιερούς ναούς. Για να προστατευτούν, ιερείς και ενορίτες αναγκάζονται να τοποθετούν συναγερμούς, κάγκελα, λουκέτα.

Τα χειρότερα έχουν να κάνουν με τις «διαβασμένες» σπείρες, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο εικόνες μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας και άλλα θρησκευτικά κειμήλια όπως λείψανα, με στόχο τη μεταπώλησή τους στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το οργανωμένο μπαράζ κλοπών που σημειώθηκαν σε εκκλησίες της Ηπείρου τη διετία 2009-2010, όταν κλάπηκαν πάνω από 100 εικόνες, κάποιες ιδιαίτερης αξίας. Μερικές εντοπίστηκαν σε γκαλερί σε Αμστερνταμ, Λονδίνο και Βερολίνο. Στον εντοπισμό τους βοήθησε το γεγονός ότι η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων είχε προβεί σε καταγραφή και φωτογράφισή τους προτού κλαπούν.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *