Πειραγμένες αντλίες κλέβουν βενζίνη

Πειραγμένες αντλίες κλέβουν βενζίνη

Μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο κλέβουν επιτήδειοι βενζινοπώλες από τους οδηγούς Ι.Χ. παρεμβαίνοντας ηλεκτρονικά στις αντλίες.

Την καταγγελία αυτή κάνουν στελέχη του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας υπογραμμίζοντας την απουσία ελέγχων στην αγορά από τις συναρμόδιες αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΔΟΕ και των ΚΕΔΑΚ του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης των τιμών που έχουν προκαλέσει οι φόροι, το 30% του όγκου της βενζίνης που διατίθεται στην αγορά προέρχεται από «πειραγμένες» αντλίες, αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Έτσι οι οδηγοί χάνουν μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο. Για την ακρίβεια οι καταναλωτές χρεώνονται με 3,5% έως και 7% επιπλέον ποσότητα από την πραγματική που αγοράζουν.

Αυτό επιτυγχάνεται με «παρέμβαση» στη λειτουργία των αντλιών (με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ή στο λογισμικό αντλίας). Η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα δύσκολη για τις αρχές, λόγω των σύνθετων ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αλλοίωση των ενδείξεων της αντλίας.

Ο ΣΕΕΠΕ ζητά:

  • Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα για την πάταξη της καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
  • Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις και άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *