Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα γιατροί και δικαστές, αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση μέτρα περικοπών άνω των 13 δισ. ευρώ

Κύμα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι κυβερνητικές προθέσεις για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αύριο οι δικαστές κατεβαίνουν στους δρόμους, πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου. Απειλούν με επιστροφή δικογραφιών (από τα σπίτια των δικαστικών) στις εισαγγελίες, άρνηση εξωδικαστικής δραστηριότητας εκτός ωραρίου, μαζική παραίτηση και διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων από 11.00 έως 15.00 για άγνωστο διάστημα.

Απεργίες προαναγγέλλουν και οι πανεπιστημιακοί εν μέσω εξεταστικής περιόδου. «Λουκέτο» αναμένεται να μπει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από Δευτέρα και έπεται συνέχεια.

Παράλληλα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα στον χώρο της Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί δεν εκτελούν επί πιστώσει συνταγές του ΕΟΠΥΥ, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου Υγείας για εξόφληση των οφειλομένων και οι γιατροί του οργανισμού συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. Η ΚΕΔΕ, την ίδια στιγμή, εμμένει στην αναστολή λειτουργίας των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Επίσης, με δυναμικές κινητοποιήσεις και αποχή των ΜΑΤ από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην επόμενη αγωνιστική απειλεί η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Aναλυτικά οι σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις
Πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση διοργανώνουν το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο, 6 δικαστικές Ενώσεις.

H Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος.

Στα ΤΕΙ οι καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις και σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσουν, είναι οι περικοπές των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί μελετούν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εξεταστική περίοδο που αρχίζει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στις προθέσεις των πρυτάνεων είναι η οποιαδήποτε κινητοποίηση να μην περιλαμβάνει κλείσιμο των Ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί και έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι την Πέμπτη και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιάς “λευκής απεργίας”.

Τέλος, κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι εφοριακοί.Η αρχή γίνεται με τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ έχει προγραμματιστεί και 2ωρη απεργία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Κυβερνητικές συσκέψεις για τα μέτρα
Σημειώνεται πως στις 15.00 θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα της Υγείας.

Τη σύσκεψη θα απασχολήσει ειδικότερα το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, κατ’ επέκταση και των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων

Μετά τη διυπουργική σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεων προς φαρμακοποιούς πρώτα, γιατρούς μετά και στη συνέχεια άλλους προμηθευτές του συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως, ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, τονίζοντας σε δραματικούς τόνους ότι η ηγεσία του υπουργείου αγωνίζεται να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους για τη βιωσιμότητα του συστήματος πόρους έως το τέλος του έτους και απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνδράμουν σε αυτή την «προσπάθεια εθνικής σημασίας».

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *