Διευκρινίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Κατακλυσμός «ερωτημάτων» εργοδοτών στο ΣΕΠΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Κατακλυσμός «ερωτημάτων» εργοδοτών στο ΣΕΠΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ζητώντας «διευκρινίσεις» για την διαδικασία σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, εξέλιξη που προϊδεάζει για επερχόμενη «έκρηξη» ειδικών ΕΣΣΕ.


Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ έχουν απευθυνθεί για διευκρινίσεις επί του ζητήματος επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ηλεία και την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, στο Πρωτοδικείο έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις για δημιουργία εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις χωρίς εκπροσώπηση -κίνηση που ερμηνεύεται επίσης ως «προετοιμασία» διαπραγματεύσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, εντείνονται στις μικρές επιχειρήσεις και οι πιέσεις για αλλαγή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στην κατεύθυνση της μείωσης αποδοχών.

ΓΣΕΕ: «Έσχατο μέτρο οι επιχειρησιακές
»

Η θέση της ΓΣΕΕ είναι πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο. Το Ινστιτούτο εργασίας της Συνομοσπονδίας έχει δημοσιεύσει εγκύκλιο για τα δέκα κρίσιμα σημεία σχετικά με τις ειδικές ΕΣΣΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος εκφράζει την αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών, λέγοντας: «Μην τολμήσει κανείς και υπογράψει, πρώτα οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν τα βιβλία τους και θα τεκμηριώνουν την ανάγκη αλλαγής στους όρους εργασίας και μετά θα γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *