Μεγάλες επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων

Μεγάλες επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων

Σε μεγάλες επιστροφές φόρου αναγκάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του μέτρου των αποδείξεων, το οποίο απειλεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, οκτώ στους δέκα (81,4%) φορολογούμενους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα, ή πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα, είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο, είτε έχουν επιστροφή, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εκκαθάριση των πρώτων 781.612 δηλώσεων.

Με την έναρξη, δηλαδή, του προγράμματος εκκαθάρισης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του Δημοσίου είναι δηλαδή μόνο 85 εκατ. ευρώ.

Το θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προσδιόρισε τι θα ισχύει για το φορο-μπόνους στα χαμηλά εισοδήματα, που χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις πολύ κάτω από 12.000 ευρώ προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000 ευρώ, για παράδειγμα, οι οποίοι χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ, δηλώνουν 15.000 σε αποδείξεις για να εισπράξουν την έξτρα έκπτωση φόρου.

Θορυβημένο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορες ιδέες, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσει σε πολλούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ξεκινώντας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από όσους δικαιούνται επιστροφές 1.000 ευρώ και άνω.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *