Εκτός συλλογικών διαπραγματεύσεων ο κατώτατος μισθός

Εκτός συλλογικών διαπραγματεύσεων ο κατώτατος μισθός

Σε ισχύ επί της ουσίας από το 2014, καθώς μέχρι τότε θα παραμείνει στα 584 ευρώ, μεικτά. Εκτός διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι

Ο «μισθός εργασίας» είναι η έννοια που θα αντικαταστήσει το περιεχόμενο και την εξέλιξη που συνόδευε τον «κατώτατο μισθό», ο οποίος αποτελούσε μέχρι πρότινος το μοναδικό μισθολογικό προϊόν κοινωνικής συναίνεσης μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ. Η αντικατάσταση θα συνοδεύεται από την κατάργηση των «τριετιών», θα επηρεάζει τις ωριμάνσεις στα μισθολογικά κλιμάκια, θα καταργεί τα ενδιάμεσα και θα λειτουργήσει καταλυτικά στη αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.

Από τον Απρίλιο του 2013 τα κατώτατα όρια σε μισθούς και ημερομίσθια θα καθορίζονται με απόφαση της κυβέρνησης και όχι με απόφαση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο η μνημονιακή δέσμευση που έχει η χώρα για αναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο καθορίζονται θα υλοποιηθεί ως εξής:

-Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2012.

-Ο νέος τρόπος θα νομοθετηθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013

-Θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του Απριλίου του 2013. Επί της ουσίας, όμως, θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό για το 2014

Το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *