Εισιτήριο στο ένα ευρώ ζητούν τα συνδικάτα της ΣΤΑΣΥ

Εισιτήριο στο ένα ευρώ ζητούν τα συνδικάτα της ΣΤΑΣΥ

Τη μείωση του κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών στο ένα ευρώ και τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών και χαμηλοσυνταξιούχων ζήτησαν την Τρίτη τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), εξαγγέλλοντας, παράλληλα, «σειρά κινητοποιήσεων», οι οποίες θα καθοριστούν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

Αυτό αποφάσισαν την Τρίτη οι συνδικαλιστές, έπειτα από κοινή τους σύσκεψη, εν όψει του καθορισμού του νέου «πακέτου» μέτρων και περικοπών, που προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων, «οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ προχώρησαν σε κοινές δράσεις ενάντια σε νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, που σχεδιάζουν να επιβάλουν από την αρχή του νέου έτους, κυβέρνηση και Τρόικα πλήττοντας με ένα ακόμα χαράτσι τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».

Ήδη, όπως τονίζουν, έχουν αναρτηθεί πανό σε διάφορους σταθμούς και στάσεις και των τριών συγκοινωνιακών μέσων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό προς τους επιβάτες.

«Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων θεωρώντας αδιανόητο να πληρώσουν οι επιβάτες το κόστος των κυβερνητικών επιλογών της μείωσης του προσωπικού, των κλειστών εκδοτηρίων και των ανύπαρκτων ελέγχων για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής» σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ ζητούν τη μείωση του εισιτηρίου στο ένα ευρώ και τη δωρεάν μετακίνηση «για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους χαμηλοσυνταξιούχους», ενώ καλούν «την ηγεσία της ΓΣΕΕ να πάρει τώρα αποφάσεις για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα αντιλαϊκά, ισοπεδωτικά μέτρα της κυβέρνησης, προχωρώντας στην προκήρυξη γενικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία της».

Σε μήνυμά τους προς του επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι «μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κατά 25% από τις αρχές του 2013, λεηλατώντας για μια ακόμα φορά το οικογενειακό εισόδημα».

«Για να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες αυξήσεις, ενοχοποιούν για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι μετά το μεγάλο ψαλίδι η μηνιαία μισθοδοσία του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ Α.Ε έχει μειωθεί κατά 48%», συνεχίζουν.

«Στην πραγματικότητα με τις επερχόμενες αυξήσεις σου ζητάνε να πληρώσεις εσύ το μάρμαρο για τα χαλασμένα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς, τα κλειστά εκδοτήρια και τον ανύπαρκτο έλεγχο εισιτηρίων, λόγω των μετατάξεων και των απολύσεων των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ – Μετρό και Τραμ. Φαινόμενα τα οποία εκτρέφουν την εισιτηριοδιαφυγή προκαλώντας τεράστια μείωση εσόδων στην εταιρία. Αν αντιμετωπιστούν δεν απαιτείται καμία αύξηση, αλλά μείωση της τιμής των εισιτηρίων».

Πηγή:tovima.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *