Στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ

Στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ

Με διαδικασίες «εξπρές» πρότυπης δίκης θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά έκτακτου ειδικού τέλους, που θα εισπραχθεί μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα, την Τρίτη κατατέθηκε και νέα αίτηση ακύρωσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμμένος, όρισε τη 2η Δεκεμβρίου ως ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια των αιτήσεων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ενός δικηγόρου και τεσσάρων ιδιοκτητών ακινήτων με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους-φόρου, που θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εισηγήτρια ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει κατά του έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, περιλαμβάνεται και ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει το επίμαχο τέλος, που ανέρχεται στα 350 ευρώ, καθώς, το μηνιαίο εισόδημά του είναι στα 361 ευρώ και το ετήσιο 4.332 ευρώ.

Μάλιστα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας ώστε, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Κατέθεσε επίσης και αίτηση αναστολής, η οποία εξετάζεται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την εκδίκαση της προσφυγής, που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου.

Νέα προσφυγή

Παράλληλα, σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου.

Οι φοροτέχνες υποστηρίζουν και αυτοί πως το νέο ειδικό τέλος είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ προσβάλλει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό επειδή τα «ευαίσθητα» δεδομένα, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους, δεν μπορεί να τύχουν επεξεργασίας από φορολογική αρχή, εκτός εάν έχει προηγηθεί σχετική άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, οι φοροτέχνες τονίζουν ότι το φορολογικό έσοδο από το νέο τέλος δεν έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως επιβάλλει το άρθρο 79 του Συντάγματος.

Τέλος, αναφέρουν ότι η νομοθετική πρόβλεψη της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του ειδικού τέλους, είναι μία «μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας, όταν απευθύνεται σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής».

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *