Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης

Την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων υπό τον τίτλο: «Η αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα είναι ντροπιαστική», φιλοξενεί σε ένα από τα βασικά του θέματα το βρετανικό δίκτυο BBC

[portfolio_slideshow]

Δριμεία κριτική για την «ανικανότητα», όπως τη χαρακτηρίζει, των ελληνικών Αρχών να σεβαστούν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών ασκεί η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας με έμφαση ότι η κατάσταση στη χώρα «αρχίζει να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».

Tο άρθρο του BBC εδώ

Και το δημοσίευμα της Deutsche Welle
Απάνθρωπη χαρακτηρίζει την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Παράλληλα αναγνωρίζει και τις ευθύνες της ΕΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της κάνει λόγο για πλήρη απουσία ασφάλειας και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική για τη στάση των ελληνικών Αρχών, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των προσφύγων, στερώντας από πολλούς το νόμιμο δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Η έκθεση θίγει τις «καταστροφικές» συνθήκες κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται και κρατούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τα παιδιά που καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς γονείς και συγγενείς, τα οποία οι Αρχές αρνούνται να προστατέψουν. Αναφορά γίνεται και στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής μεταναστών».

Ο Τζον Νταλχούιζεν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και υπεύθυνος για τη δράση της στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υπογράμμισε ότι «δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει μία ανθρωπιστική κρίση προ, αλλά εντός των συνόρων της» σχολιάζοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναξιοπρεπής για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε μόλις με το Νόμπελ Ειρήνης».

Δραματική έξαρση ρατσιστικής βίας
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στιγματίζει την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 87 περιστατικά συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδας που ενεργούσαν με οργανωμένο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θύματα και μάρτυρες αναγνώρισαν άτομα που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική. Όπως σημειώνει η έκθεση, πολλά από τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται, φοβούμενα ότι θα συλληφθούν ή θα απελαθούν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα να γίνεται πιο ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν και αναγνωρίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να σηκώσει μόνο του το βάρος της προστασίας των προσφύγων, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ξενοφοβικό λόγο ή τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι καιρός η Ελλάδα και η ΕΕ να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή, Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *