Απειλή διακοπής των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Απειλή διακοπής των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Απειλή διακοπής των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης διατυπώνει ξεκάθαρα σε επιστολή της η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου, ζητώντας επί της ουσίας επιπλέον χρήματα για μία σειρά από απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλος δηλώνει ότι από τα αιτήματά της μπορούν να ικανοποιηθούν όσα είναι μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της αρχικής σύμβασης.

Η επιστολή του γενικού διευθυντή του έργου και εκπροσώπου της κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO – ANSALDO TSF – SELI – ANSALDO-BREDA, Μ. Σίμα προς την Αττικό Μετρό είναι ενδεικτική των δυσκολιών υλοποίησης του έργου, καθώς επισημαίνει ότι «ο ανάδοχος βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος απρόβλεπτων καταστάσεων, τα δε προς αποκατάσταση της ζημίας του αιτήματα, δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους της Αττικό Μετρό».

Κοινοπραξία
Ακόμη, σημειώνεται πως η κοινοπραξία «καλείται να ανταποκριθεί στην εκτέλεση ενός έργου, το οποίο εκτελείται με εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που συμφωνήθηκε και που εκείνος κοστολόγησε με την προσφορά του». «Οι αρχαιολογικές έρευνες αποδείχθηκαν απρόβλεπτης έκτασης και διάρκειας, αφού ενώ η αρχική δαπάνη ήταν 15 εκατ. ευρώ, σήμερα εκτιμάται ότι θα χρειασθούν 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ανασκαφές στους κεντρικούς σταθμούς από 8 έως 10 μήνες, που προβλέπονταν αρχικά, διαρκούν ήδη πεντέμισι χρόνια» τονίζεται στην επιστολή.
Όπως δήλωσε στην «Η» ο κ. Σ. Σιμόπουλος σε ζητήματα, όπως το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος των αρχαιολογικών εργασιών, σε σχέση με το αρχικό, η ανάδοχος έχει δίκιο, ενώ σε άλλα θέματα δεν συμβαίνει το ίδιο, όπως η επαναχωροθέτηση σημείων της γραμμής, εξαιτίας ζητημάτων με τις απαλλοτριώσεις, καθώς ενώ η όλη διαδικασία έπρεπε να είχε εκτελεστεί σε τρεις μήνες, τελικά απαιτήθηκαν τρία χρόνια.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *