Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιωτικές εταιρείες

Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιωτικές εταιρείες

Στη λύση της ιδιωτικοποίησης, στον τομέα της καθαριότητας, στρέφονται δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Κάνουν χρήση της δυνατότητας που προσφέρει ο νόμος «Καλλικράτης» και εξηγούν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και θα μειώσουν, όπου είναι δυνατό, τα δημοτικά τέλη. Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση είναι ο σύλλογος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση δαπανών για τη λειτουργία της καθαριότητας, αλλά το αντίθετο», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία, με σύμβαση περίπου 4,5 μηνών και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

«Για μας είναι μονόδρομος», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από τα 4 απορριμματοφόρα τα 3 είναι σε άθλια κατάσταση και δεν επαρκούν για τις ανάγκες του δήμου. Στη δημοτική ενότητα του Αγίου Αθανασίου το έργο της αποκομιδής κάνει ιδιωτική εταιρεία, πριν ακόμα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Να αναλάβει όλη την αποκομιδή ιδιωτική εταιρεία, να αγοράσει ο δήμος δικά του απορριμματοφόρα ή να χρησιμοποιεί ιδιωτικά με προσωπικό του δήμου.

Στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών θα προχωρήσει και ο Δήμος Λαγκαδά. «Δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό και τα απορριμματοφόρα για τα 45 χωριά του δήμου», μας είπε ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. «Για ένα διάστημα είχαμε μείνει μόνο με 15 άτομα στην καθαριότητα και αναγκάστηκαν να μαζεύουν σκουπίδια εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Ας μου επιτρέψει η κυβέρνηση να προσλάβω 100 μόνιμους και δεν θα χρειαστεί ιδιωτικοποίηση», επισήμανε.

Η ανάθεση θα γίνει και εδώ με διεθνή διαγωνισμό και η εταιρεία που θα προκριθεί θα αναλάβει μόνο την αποκομιδή, με δικά της οχήματα και προσωπικό, και το υπόλοιπο έργο της καθαριότητας θα κάνουν οι εργαζόμενοι στον δήμο. Ο δήμαρχος υπολογίζει πως με τη μέθοδο αυτή θα γλιτώσει ο δήμος περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο (η αποκομιδή στοιχίζει σήμερα περίπου 2.500.000 ευρώ τον χρόνο), τα οποία θα επιστρέψει στους δημότες με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 25%.

Ιδιώτες χρησιμοποιούνται στην αποκομιδή σκουπιδιών στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα, ενώ στη λύση αυτή προσανατολίζεται και ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής.

Κατά της ιδιωτικοποίησης τάσσεται ο σύλλογος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο οποίος υπογραμμίζει: «Οι υπηρεσίες καθαριότητας και συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν ένα χρυσοφόρο τομέα για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση δαπανών για τη λειτουργία της καθαριότητας. Το αντίθετο, θα υπάρξει αύξηση των δαπανών και κατ’ επέκτασιν των δημοτικών τελών, τα οποία αποτελούν τα εγγυημένα κέρδη των ιδιωτών».

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *