Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε 150.000 επιχειρήσεις

Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε 150.000 επιχειρήσεις

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε 150.000 επιχειρήσεις

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε 150.000 επιχειρήσεις

Στάση πληρωμών πραγματοποιούν 150.000 επιχειρήσεις, που δεν έχουν καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους για περισσότερους από τρεις μήνες. Σύμφωνα με το Εθνος, το τοπίο στην αγορά εργασίας είναι πλέον εφιαλτικό, καθώς οι μισθοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αποτελούν τη νέα «τάση».

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων, η απασχόληση χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και η περικοπή των αποδοχών μέσω της μείωσης των ωρών ή ημερών απασχόλησης αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας για ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατάσταση στην αγορά εργασίας:

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (δηλαδή περίπου 150.000 επιχειρήσεις) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς στους εργαζόμενους για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στον αντίποδα μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις πληρώνει τους εργαζόμενους εγκαίρως και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Για πρώτη φορά οι νέες προσλήψεις με μερική ή με εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνουν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς το 51% των νέων προσλήψεων αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και επομένως ελαστικούς μισθούς. Αντιθέτως συνεχής είναι η μείωση των προσλήψεων για θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Πάνω από 15.000 άτομα μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναγκάστηκαν να πάνε από την πλήρη στη μερική ή εκ περιτροπής εργασία (με αντίστοιχη μείωση και των μισθών τους). Είναι χαρακτηριστικό πως η εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη αυξήθηκε μέσα σε μία διετία κατά 6.940%

Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Αρκεί να αναφερθεί πως από τους έλεγχους που έγιναν το πρώτο δίμηνο του έτους από τους 9.319 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 3.104 δεν είχαν ένσημα.

Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ αντιθέτως σε ισχύ παραμένουν μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις. Σε περίπτωση που δεν υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης των μισθών έως και 40%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου σε 45 επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 20%. Οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί αυτόν τον μήνα αφορούν συνολικά 14.000 άτομα.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *