Διακόπηκε η αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Διακόπηκε η αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Έκκληση για ανασύσταση των υπηρεσιών της και στήριξη του έργου της αξιολόγησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών έχει σταματήσει, απευθύνει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ) με την εφετινή έκθεση της.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, λόγω της μη εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, με τον οποίο γίνονταν αλλαγές και στην λειτουργία της Αρχής, της έλλειψης διοίκησης, αλλά και της έλλειψης προσωπικού, η ΑΔΙΠ ουσιαστικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της την προηγούμενη χρονιά. Η αξιολόγηση των τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει σταματήσει!

Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 448 εσωτερικές αξιολογήσεις από το σύνολο των 520 ακαδημαϊκών Τμημάτων ΑΕΙ, ενώ υπολείπονται 72 Τμήματα που δεν έχουν αξιολογηθεί. Ωστόσο μόνον 171 τμήματα των ΑΕΙ ολοκλήρωσαν την εξωτερική αξιολόγηση, ενώ έχουν προγραμματισθεί μόνο τρεις επιπλέον εξωτερικές αξιολογήσεις μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η ανασύσταση της Αρχής είναι σημαντική όχι μόνο για το έργο της αξιολόγησης, αλλά και για το τεράστιο έργο του σχεδίου «Αθηνά» για την χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Επίσης, οι εξωτερικές αξιολογήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να παραμείνουν στο ΕΣΠΑ σχέδια συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας χαρακτήριζαν «μη θέμα» της έκθεση της ΑΔΙΠ και διαβεβαίωναν ότι η θέση του παραιτηθέντος πρόεδρου της Αρχής θα καλυφθεί έως τα τέλη του μήνα. Η επιλογή του επικεφαλής θα γίνει ανάμεσα σε τρεις καθηγητές, οι οποίοι υπηρετούν σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας παρείχε επίσης τη διαβεβαίωση ότι έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι ώστε να προχωρήσει τόσο το έργο της εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την έρευνα, όσο και το σχέδιο «Αθηνά».

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *