Περικοπές σε 60.000 αναπηρικές συντάξεις

Περικοπές σε 60.000 αναπηρικές συντάξεις

Την περικοπή 55.000 με 60.000 αναπηρικών συντάξεων μέσα στην τετραετία στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της επανάκρισής τους από το ΚΕΠΑ (Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας). Η διαδικασία επανάκρισης θα αρχίσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και θα επανεξεταστούν όσοι παίρνουν συντάξεις αναπηρίας χωρίς να έχουν κάποια μόνιμη αναπηρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στόχος είναι η μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων από τα Ταμεία συντάξεων έναντι 14% που είναι σήμερα (εκτός από ορισμένες περιοχές όπου είναι 25%-28%).

Μέσω επιστημονικής επιτροπής που ήδη έχει συσταθεί υπό την προεδρία της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα, θα καθοριστούν και οι παθήσεις στις οποίες η ασφάλιση θα είναι επ’ αόριστον.

Παράλληλα, από τις 3 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ με ένα ειδικό σώμα 1.000 ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας το οποίο θα λειτουργεί σε 55 υποκαταστήματα του ΙΚΑ πανελλαδικά. Οι γιατροί θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για τη σύνταξη και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές.

Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα και όσοι εισπράττουν οριστικές αναπηρικές συντάξεις.

Οι προσωρινές συντάξεις θα θεωρούνται οριστικές εφόσον:
• Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.
• Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.
• Όσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας, θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν τον χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *