Νέος γύρος διαλόγου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια

Νέος γύρος διαλόγου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια

Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχέδιο αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκινά από σήμερα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχέδιο αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκινά από σήμερα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Αντιπροσωπεία των πρυτάνεων θα συναντηθεί με την υπουργό, προκειμένου να της αναλύσει τις ενστάσεις που έχει για ορισμένα ζητήματα του προσχεδίου. Το βασικότερο “αγκάθι” στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου είναι τα Συμβούλια Διοίκησης και η δυνατότητα που δίνεται μέσα από αυτά να επιλέγεται ο πρύτανης από τα μέλη του και να μην εκλέγεται, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, από το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Οι πρυτάνεις εμφανίζονται αντίθετοι και στις τριετείς σπουδές, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει υποβάθμιση των πτυχίων και
θα τεθεί θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για διαβουλεύσεις και τις αναγκαίες τροποποιήσεις. “Πάγωμα” τριών μηνών για την κατάθεση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε την Παρασκευή ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος (δηλαδή περίπου στα τέλη Αυγούστου), δίνοντας έτσι 5-6 εβδομάδες περιθώριο για να δεχτεί προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου. Εντός της εβδομάδας η υπουργός Παιδείας αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, προκειμένου να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ?όπως τονίστηκε? θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο τελικό νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση πάντως που προηγήθηκε την Παρασκευή οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται το προσχέδιο νόμου, εγείροντας ενστάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης και τις τριετείς σπουδές.

Πηγή:ethnos.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *