46.000 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου σε μετανάστες

46.000 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου

Ξεκινούν τη λειτουργία τους οι 17 επιτροπές αιτήσεων για πολιτικό άσυλο των μεταναστών σε δεύτερο βαθμό σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ήδη εκκρεμούν 46.000 αιτήσεις.

Εδώ και 45 μέρες εφαρμόζεται το νέο ΠΔ 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με τον Ν.3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου.

Η εξέταση των αιτημάτων σε β’ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα.

Οι αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ότι όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού.

Το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μεταναστευτικού κύματος εξαιτίας των ταραχών στην Αίγυπτο και την αποσταθεροποίηση στην γύρω περιοχή.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου και του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Σούλης, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα.

Συμπλήρωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα από αστυνομία και λιμενικό και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας στους επιβάτες των πλοίων.

«Αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας όπως προβλέπει ο νόμος» εξήγησε.

Ο υπουργός τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Κάποιοι μάλιστα εντός της χώρας κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

» Απευθύνω έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης.»

Συμβολική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Η αιγυπτιακή κοινότητα που ζει στην Αθήνα δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εξεγερθέντων.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία.

«Η διαδήλωση είναι συμβολική γι΄ αυτό και θα είμαστε περίπου 300 άτομα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα κυκλοφορίας. Θέλουμε τους Έλληνες στο πλευρό μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Αιγύπτιος Ναΐμ Ελγαντούρ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *