Αθήνα - Θεσσαλονίκη τρεισήμισι ώρες με τρένο

Αθήνα – Θεσσαλονίκη τρεισήμισι ώρες με τρένο

Αθήνα - Θεσσαλονίκη τρεισήμισι ώρες με τρένο

Αθήνα - Θεσσαλονίκη τρεισήμισι ώρες με τρένο

Μέσα σε τρεισήμισι ώρες θα διανύει την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη το τρένο στο τέλος του 2015 (από περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά που είναι σήμερα ο χρόνος διαδρομής) με την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Τιθορέας – Δομοκού. Ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, χθες επιθεώρησε την πορεία των έργων στη γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλάδι – Δομοκός χαρακτηρίζοντάς τα «παρακαταθήκη» για την Ελλάδα.

Δυσκολίες
«Το έργο αυτό έχει εξαιρετικά μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και το γεγονός ότι οι τεχνικές εταιρείες, η ΕΡΓΟΣΕ και οι εργαζόμενοι που το εκτελούν αντεπεξέρχονται με αυτή την επιτυχία, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την Ελλάδα και την τεχνογνωσία που έχει ο τόπος μας πια στην εκτέλεση τόσο δύσκολων έργων», είπε χαρακτηριστικά.

Με το συγκεκριμένο έργο αντικαθίσταται στο μεγαλύτερο τμήμα του το ορεινό κομμάτι της υφιστάμενης γραμμής μήκους 122 χιλιομέτρων. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων θα έχει μήκος 106 χιλιόμετρα και αναπτύσσεται σε καινούρια χάραξη. Το έργο είναι συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 700 εκατομμύρια εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο τμήμα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία συμπεριλαμβανομένης της σηματοδότησης και της ηλεκτροκίνησης το Δεκέμβριο του 2015.

Ο υπουργός επισκέφθηκε πρώτα το σημείο διάνοιξης της σήραγγας του Καλλιδρόμου την οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε.

Η σήραγγα Καλλιδρόμου εντάσσεται στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Το τμήμα αυτό αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι (Όρος Μπράλος) μήκους 56 χιλιομέτρων, με νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων μήκους 54 χιλιομέτρων. Η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Καλλίδρομο, με δίδυμη σήραγγα, μήκους εννέα χιλιομέτρων η κάθε μία. Έχει σχεδιασθεί για ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, μειώνοντας τη διαδρομή κατά 2 χιλιόμετρα, ελαττώνοντας παράλληλα το χρόνο της διαδρομής Αθηνών – Θεσσαλονίκης κατά 25 λεπτά. Το έργο συνολικά περιλαμβάνει:

  • Δύο σήραγγες μονής γραμμής μήκους (Σήραγγα Καλλιδρόμου) 18.072,0 μέτρων.
  • Τέσσερις Cut & Cover διπλής γραμμής μήκους 1.120,0 μέτρων.
  • Τέσσερις Cut & Cover μονής γραμμής μήκους 448,0 μέτρων.
  • Δεκαέξι σιδηροδρομικές γέφυρες μήκους 1.465,5 μέτρων.
  • Είκοσι τέσσερις ανισόπεδες διαβάσεις συνολικού μήκους 2.227,0 μέτρων.
  • Ενα νέο σιδηροδρομικό σταθμό (Σ.Σ.) στο Μώλο.

Στη συνέχεια o κ. Βορίδης επισκέφθηκε το εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ και επιθεώρησε τη δίδυμη σήραγγα η οποία διασχίζει το όρος Όθρυς και έχει μήκος 6.380 μέτρων στον κάθε κλάδο.
Στο τμήμα Τιθορέας – Λιανοκλαδίου η υποδομή έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και με την ολοκλήρωση του έργου ο χρόνος διαδρομής θα μειωθεί κατά 25 λεπτά, ενώ οι συρμοί θα κινούνται με ταχύτητα έως 200 χιλιομέτρων την ώρα. Στο τμήμα Λιανοκλαδίου – Δομοκού η μείωση του χρόνου της διαδρομής θα είναι 30 λεπτά, ενώ οι συρμοί θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα έως 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *