Αγιασμός με πολλά κενά εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία

Αγιασμός με πολλά κενά εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία

Περισσότερα από 20.000 αναμένεται να είναι τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Όπως τονίζουν οι δάσκαλοι, η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας – μέχρι τις 10 Αυγούστου θα είναι περίπου 11.000 – καθώς και από τον χαμηλό αριθμό διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών (500-600).

Επιπλέον, σύμφωνα με «Τα Νέα» οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι μία από τις αιτίες των κενών θα είναι και οι χαμηλές πιστώσεις φέτος για την πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου: τον περσινό Αύγουστο είχαν προβλεφθεί πιστώσεις για 15.800, τον φετινό Αύγουστο για περίπου 5.000 – 6.000.

Στο μεταξύ, οι δάσκαλοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους, τα κενά καθώς και τις μειώσεις στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι φέτος έχει να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από πλευράς κενών και ελλείψεων εκπαιδευτικών.

«Όλοι οι σχεδιασμοί μας αυτό το διάστημα είναι πώς θα αναχαιτιστούν τα κενά. Είμαστε συνεχώς πάνω από το πρόβλημα. Το σημαντικό είναι όμως ότι έχει προϋπάρξει δουλειά μηνών από το υπουργείο για την καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η υφυπουργός θέλοντας να εξηγήσει το μέγεθος των φετινών δυσκολιών είπε πως πέρυσι ήταν μία δύσκολη χρονιά, όταν οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών ήταν 2.500 – πρόπερσι ήταν 7.000 – και ταυτόχρονα υπήρξαν περίπου 11.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Φέτος, ανέφερε, οι διορισμοί μονίμων θα είναι περίπου 300 και οι συνταξιοδοτήσεις αναμένονται στα ίδια επίπεδα, κάτι λιγότερο από 11.000. Σ’ αυτά προστίθεται και το μικρότερο κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τους αναπληρωτές.

Το υπουργείο αναμένει να δει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν – θα έχει εικόνα μετά τις 10 Αυγούστου – ώστε να οργανώσει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των κενών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *