Αγιασμός με ελλείψεις στα σχολεία

Αγιασμός με ελλείψεις στα σχολεία

Η κρίση και οι περικοπές εκτιμάται ότι θα τορπιλίσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά και να σημάνει την έναρξη της δύσκολης σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.

H έξοδος περίπου 5.000 εκπαιδευτικών στη σύνταξη, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για 225 διορισμούς, δημιουργούν, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, ένα μεγάλο κενό και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.λπ.).

Εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ πιθανολογούν ότι κατά τον αγιασμό θα λείπουν 3.000 καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 6.500 λειτουργικά κενά.

Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί στις 10.000 στις αρχές Σεπτέμβρη μόνο στην πρωτοβάθμια, όπως τονίζει εκπρόσωπος των δασκάλων.

Η αναστάτωση μάλλον δε θα αποφευχθεί τον Σεπτέμβρη στα σχολεία, καθώς πολλά μέτωπα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν ανοιχτά και τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Ήδη, αρκετά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς φυσικού αερίου από την περασμένη χρονιά και οφειλές προς τους προμηθευτές, αφού έχει καθυστερήσει η καταβολή της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις λειτουργικές δαπάνες.

“Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους”, σημειώνεται σε πρόσφατη επιστολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας πως η πρώτη δόση του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένη κατά 33%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011.

Όμως, οι δυσκολίες δε σταματούν εδώ. Φέτος συνεχίζεται το κύμα των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών από τις τάξεις.

Από τα γυμνάσια και τα λύκεια, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, αποχωρούν 3.100 καθηγητές, εκ των οποίων οι 1.080 είναι φιλόλογοι, οι 300 μαθηματικοί και οι 350 προέρχονται από τον κλάδο ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Γεωλόγοι).

Πηγή:news247.gr

Posted in Κοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *