Αγανακτισμένοι στις πλατείες της Ελλάδας και την Παρασκευή (27/5)

Αγανακτισμένοι στις πλατείες της Ελλάδας και την Παρασκευή (27/5)

Στην πλατεία Συντάγματος, μέσα σε σκηνές, διανυκτέρευσαν αρκετοί πολίτες που προετοιμάζονται για την νέα συγκέντρωση (6 μ.μ.) το απόγευμα της Παρασκευής. Το απόγευμα της Πέμπτης, η βροχή δεν πτόησε τους «Αγανακτισμένους» Έλληνες που κατά χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας. Το κίνημα της «15ης Μαΐου» που ξεκίνησε από την Ισπανία και έφτασε στη χώρα μας, ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς την Κυριακή οργανώνονται -μέσω Facebook- συγκεντρώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

«Θα τα πούμε και σήμερα εκεί… απόψε θα πάρω και την κατσαρόλα μου και το μπρίκι μου… και τη σφυρίχτρα μου…. απόψε θα ακουστώ πιο δυνατά από χθες…και αύριο ακόμη πιο δυνατά… τώρα πια δεν είμαι μόνη μου να φωνάζω απ’ το καναπέ μου… τώρα είμαστε χιλιάδες… είναι πολλά τα ντεσιμπέλ τώρα πια… και όποιος μπορεί ας κλείσει τα αυτιά του να μην ακούει… εγώ θα είμαι εκεί… και σήμερα εγώ… θα είμαι εκεί…» γράφει η Χ.Α.

«Χθες έχασα την δουλειά μου 2η φορά μέσα σε 1,5 χρόνο. Η απογοήτευση και η απελπισία πλέον είναι καθημερινότητα για μένα… αλλά εγώ είμαι κάθε μέρα εκεί κύριοι κλέφτες!!! Μέχρι να αρχίσετε να σκιάζεστε και να αρχίσετε να ιδρώνετε!!! Δεν έχω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!!!» αναφέρει ο Α.Τ.

Ανάλογα μηνύματα νέων, που εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αντικρίζει κανείς και στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για την «Ευρωπαϊκή Επανάσταση». Οι δημιουργοί της σελίδας, Έλληνες και Ισπανοί, καλούν όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις την Κυριακή, 29 Μαΐου, στις κεντρικές πλατείες των χωρών τους.

«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας […]» Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση στη σελίδα.

Οι συγκεντρώσεις της Πέμπτης

Παρά την ανοιξιάτικη μπόρα το απόγευμα της Πέμπτης, πάνω από 10.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της οικονομικής πολιτικής.

Εκτός από το γνωστό πανό με το σύνθημα «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν», την εμφάνισή της έκανε μία ιταλική σημαία που έγραφε «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Το ίδιο σύνθημα ήταν γραμμένο και στα γαλλικά.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Πάτρα, τα Χανιά, ο Βόλος, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *