Περισσότεροι Έλληνες ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό

Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό

Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εργαστούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009 και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2008.

Τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από τις 24 υπηρεσίες EURES, που λειτουργεί ο Οργανισμός σε όλη την χώρα και καταγράφουν μέρος μόνο του συνόλου των ανέργων που εκφράζουν το ενδιαφέρον να εργαστούν εκτός Ελλάδας.

Πολλοί εκ των ενδιαφερομένων είτε απευθύνονται σε γραφεία διασυνδέσεως σε κράτη-μέλη της ΕΕ είτε επιλέγουν το Διαδίκτυο για να ενημερωθούν για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας.

Το EURES (European Employment Services) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για την συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις εργαζομένων. Κύριοι στόχοι του EURES είναι:

  • Να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχολήσεως, καθώς και σχετικά με τις συνθήκες διαβιώσεως και εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
  • Να στηρίζει εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες.
  • Να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σε εργαζόμενους και εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές.

Το EURES διαθέτει περισσότερους από 700 συμβούλους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα (European Job Mobility Portal) υπάρχουν αγγελίες για 516.869 κενές θέσεις εργασίας, 546.502 βιογραφικά σημειώματα και 22.666 εγγεγραμμένοι εργοδότες.

Ενδεικτικά ο ΟΑΕΔ παρέχει πληροφορίες για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν εκτός Ελλάδος μπορούν να αναζητούν θέσεις απασχολήσεως και στις ιστοσελίδες του European Employment Services

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *