Ξεκινάει η δίκη για το Concorde

Νέα στοιχεία για το μοιραίο Concorde

Νέα στοιχεία για το μοιραίο Concorde

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το μοιραίο δυστύχημα του Concorde της Air France, κοντά στο Παρίσι, ξεκινάει η δίκη προκειμένου να ερευνηθούν οι αιτίες της συντριβής του αεροσκάφους.

Πέντε Γάλλοι και Αμερικάνοι αξιωματούχοι, όπως και η Αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία Continental, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Η δίκη ξεκινάει την Τρίτη στην πόλη Pontoise, (νότια του Παρισιού) και αναμένεται να διαρκέσει τέσσερεις μήνες.

Το υπερηχητικό αεροσκάφος της Air France, είχε συντρίβει κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, στις 25 Ιουλίου του 2000, και ήταν η αιτία  για των θάνατο 113 ανθρώπων. Αξίζει νε θυμίσουμε ότι τον θάνατο βρήκαν όχι μόνο οι επιβάτες αλλά και άνθρωποι που βρίσκονταν στο έδαφος.

Κατά την διάρκεια της απογείωσης, με προορισμό την Νέα Υόρκη, το πλήρωμα εντόπισε μηχανικά προβλήματα και προσπάθησε να οδηγήσει το αεροσκάφος σε ένα κοντινό αεροδρόμιο. Τελικά το πλήρωμα δεν τα κατάφερε και το Concorde έπεσε πάνω σε ένα ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2004,  ένα κομμάτι από τιτάνιο ενός αεροσκάφους της Continental έπεσε στο αεροδιάδρομο προκαλώντας το «σκάσιμο» των ελαστικών του Concorde. Κομμάτια των ελαστικών μπήκαν στους κινητήρες και προκάλεσαν φωτιά.

Τώρα όμως υπάρχουν νέα στοιχεία. Οι δικηγόροι της Continental υποστηρίζουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος πήρε φωτιά πριν χτυπήσει το κομμάτι τιτανίου. Υποστηρίζουν επίσης πως τα υπερηχητικά αεροσκάφη ήταν γενικά πολύ «εύθραυστα» ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν ήταν σε θέση για να πετάξει εκείνη την ημέρα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *