Την Τετάρτη δικάζεται η πρώην ουκρανίδα πρωθυπουργός

Την Τετάρτη δικάζεται η πρώην ουκρανίδα πρωθυπουργός

Για τις 6 Ιουλίου αναβλήθηκε η δίκη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, επειδή προσέλαβε νέο δικηγόρο.

Η Τιμοσένκο η οποία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη κατηγορεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως εντολοδόχο μιας παράνομης δίκης προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο ανησυχία στην ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μιας συμφωνίας εμπορίου που είναι στα σκαριά να υπογραφεί.

Όταν η πρώην ηγέτης ζήτησε περιθώριο από το δικαστήριο για να μελετήσει την υπόθεση ο νέος της δικηγόρος κατάφερε να πάρει παράταση μέχρι τις 6 Ιουλίου. Μάλιστα, η 50χρονη Τιμοσένκο σήμερα έκανε διάλεξη στον διακαστή Ροντίον Κιρέγιεφ για το ποινικό δίκαιο, αρνήθηκε να σταθεί όρθια όταν του απευθύνθηκε και χαρακτήρισε τη δίκη φάρσα.

Η βασική κατηγορία σε βάρος της Τιμοσένκο, που έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές του 2010, είναι ότι καταχράστηκε την εξουσία της όταν το 2009 υπέγραψε μία συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δίνοντας τέλος με αυτό τον τρόπο σε μία διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Τιμοσένκο, χωρίς να συμβουλευθεί την κυβέρνησή της, πίεσε την κρατική εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz να υπογράψει μία συμφωνία για το φυσικό αέριο με την ρωσική Gazprom. Η Τιμοσένκο αρνείται τις κατηγορίες.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *