Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία

Τεράστια οικολογική καταστροφή και δεκάδες θύματα σε εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία

Τεράστια οικολογική καταστροφή και δεκάδες θύματα σε εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τρεις κομητείες στη δυτική Ουγγαρία, μετά τη διαρροή υπολειμμάτων βωξίτη από δεξαμενή λυμάτων σε βιομηχανία αλουμινίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 110, πολλοί τους οποίους έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Ακόμα έξι άτομα αγνοούνται, ενώ το τοξικό υλικό απειλεί να φτάσει μέχρι τον Δούναβη.


Σύμφωνα με πληροφορίες Ούγγρων δημοσιογράφων, περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα τοξικής κόκκινης λάσπης πλημμύρισαν επτά χωριά σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το παχύρρευστο υγρό περιέχει βαρέα μέταλλα και διαβρωτικές ουσίες. Προκαλεί βαθιά εγκαύματα που μπορεί να κάνουν μέρες να εμφανιστούν, ανέφερε στην τηλεόραση γιατρός του νοσοκομείου στο οποίο διακομίζονται τα θύματα.

Δύο άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω εγκαυμάτων που υπέστησαν όταν η λάσπη πότισε τα ρούχα τους.
Συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων και τον εντοπισμό των αγνοούμενων.

Εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Υποθέσεων έκανε λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή και προειδοποίησε ότι η τοξική λάσπη θα μπορούσε να φτάσει το ποτάμι Ράμπα αλλά και τον Δούναβη.

Οι Αρχές έριξαν στη λάσπη εκατοντάδες τόνους ασβέστη για να ανακόψουν την πορεία της. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, το έργο της απορρύπανσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις επαρχίες Βέτσπρεμ, Γκιορ-Μοσόν-Σόπρον και Βας. Το εργοστάσιο επεξεργασίας βωξίτη βρίσκεται 160 χλμ νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση «Ομάδα Δράσης για τον Καθαρό Αέρα», η τοξική λάσπη στην Ουγγαρία αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ποσότητα τοξικών αποβλήτων. H παραγωγή ενός τόνου αλουμίνας αντιστοιχεί σε δύο τόνους τοξικών αποβλήτων, ανέφερε η περιβαλλοντική οργάνωση.

Η Μονάδα Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουγγαρίας διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες ότι υπήρξε διαρροή και από δεύτερη δεξαμενή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή, Οικολογία and tagged , , , , , , , , , .

One Comment

  1. ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ?
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ..ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ?ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ? ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ…
    ΑΝ ΣΕ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΡΒΕΛΙ ΨΩΜΙ ΘΑ ΣΕ ΤΡΕΧΟΥΝ…
    ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΟΥΜΕ..ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ..
    ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *