Συγκρούσεις έξω από δικαστήριο στην Αίγυπτο

Συγκρούσεις έξω από δικαστήριο στην Αίγυπτο

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο με εκατοντάδες Αιγύπτιους, στην πλειονότητά τους μέλη οικογενειών των θυμάτων της εξέγερσης του περασμένου Φεβρουαρίου, να συγκρούονται με αστυνομικούς έξω από δικαστήριο του Καΐρου, στο οποίο δικάζεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για τη «βραδύτητα» με την οποία εξελίσσεται η δίκη του Χαμπίμπ αλ-Άντλι ο οποίος κατηγορείται ως υπεύθυνος για το θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η εκδίκαση της υπόθεσης είχε και πάλι αναβληθεί μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ δικηγόρων, συγγενών των θυμάτων και αστυνομικών. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου, μέχρι δηλαδή να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε ένας δικηγόρος ζητώντας να αντικατασταθεί η έδρα και να αναλάβουν την υπόθεση άλλοι δικαστές.

Ο Χαμπίμπ ελ-Άντλι, που ήταν ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Αιγύπτου, μαζί με έξι συνεργάτες του, κατηγορούνται ότι διέταξαν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν κατά την εξέγερση.

Στις αρχές Μαΐου ο ελ-Άντλι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για κατάχρηση.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *