Συμμαχία Βρετανίας και Γαλλίας

Ιστορική συμφωνία αμυντικής σύμπραξης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας

Ιστορική συμφωνία αμυντικής σύμπραξης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας

Δύο συνθήκες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη γαλλοβρετανική Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο.


Η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινούν μία αμυντική συνεργασία που αφορά κυρίως στη σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης και στην κοινή διαχείρηση των αεροπλανοφόρων και των πυρηνικών εργοστασίων τους.

Για πρώτη φορά πρόκειται να συγκροτηθεί κοινή εκστρατευτική δύναμη πολλών χιλιάδων αντρών, η οποία θ’ αρχίσει να εκπαιδεύεται το 2011 με στόχο να κινητοποιείται για διμερείς εξωτερικές επιχειρήσεις, υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, από το 2014 οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε προσομοιώσεις της λειτουργίας των πυρηνικών οπλοστασίων. Ένα ερευνητικό κέντρο τεχνολογίας θα δημιουργηθεί στη νοτιοανατολική Αγγλία και ένα εργαστήριο στη Ντιζόν της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιούνται από κοινού οι δοκιμές, σύμφωνα με το BBC.

“Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο. Υπογράψαμε δύο συνθήκες, μία που δεσμεύει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε παγκόσμιο επίπεδο να συνεργαστούν πιο στενά παρά ποτέ και η άλλη που καλύπτει τη συνεργασία στην πυρηνική ασφάλεια”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Λάνκαστερ Χάουζ, στο Λονδίνο.

Ο Νικολά Σαρκοζί μετέβη στο Λονδίνο συνοδευόμενος από τους υπουργούς Άμυνας Ερβέ Μορέν, Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris που έγινε σε δείγμα 6.181 ενηλίκων σε έξι δυτικές χώρες μεταξύ της 12ης και 19ης Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είναι πιο επιφυλακτικοί από τους Γάλλους όσον αφορά σε μια στρατιωτική σύμπραξη με μία άλλη χώρα.

Ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου των Βρετανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν αντίθετοι στο να μοιραστεί η χώρα τους τις στρατιωτικές δυνατότητές της με μία άλλη χώρα, έναντι ποσοστού μόνον 13% των Γάλλων.

Οι Βρετανοί παρουσιάζονται επίσης πιο πρόθυμοι από τους Γάλλους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, αν η Τεχεράνη καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και όλες οι διπλωματικές επιλογές αποτύχουν. Το 46% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της δράσης αυτής, έναντι ποσοστού 28% των Γάλλων, 37% των Γερμανών και 54% των Αμερικανών.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *