Προσεγγίζει τα 100 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Προσεγγίζει τα 100 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Προσεγγίζει τα 100 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, λόγω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για ενέργεια και εν μέσω εκτιμήσεων από αναλυτές ότι το 2011 θα σηματοδοτηθεί από τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μέσης ετήσιας τιμής στην ιστορία.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε, σήμερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ενδοσυνεδριακά, τα 92,30 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008. Το συμβόλαιο «έκλεισε» τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στα 91,38 δολάρια – τιμή η οποία είναι η υψηλότερη τιμή «κλεισίματος» έτους από το 2007 -, καταγράφοντας ετήσια κέρδη περίπου 15%.

Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 96,07 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τα οποία είναι τα υψηλότερα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008.

Το ευνοϊκό περιβάλλον για έναν καλπασμό των τιμών του αργού διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν τα εμπορεύματα, στο σύνολό τους, τέθηκαν σε τροχιά παρατεταμένης ανόδου. Η άνοδος αυτή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του περασμένου χρόνου, λόγω προσδοκιών για ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της Fed και λόγω της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Μερίδα αναλυτών, όπως ο Ολιβιέ Ζακόμπ της Petromatrix, συμφωνούν ότι ο καλπασμός των τιμών οφείλεται καθαρά σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επενδυτών. «Στη βάση των θεμελιωδών δεδομένων της αγοράς, δεν βγαίνει νόημα», λέει ο Ολιβιέ Ζακόμπ. Οι διαπραγματευτές επιμένουν, ωστόσο, ότι υπάρχει κεκτημένη ταχύτητα για να κινηθούν υψηλότερα, καθώς καινούργια κεφάλαια αναμένεται να κάνουν την είσοδό τους στην αγορά με την αρχή της καινούργια χρονιάς και ότι, βραχυπρόθεσμα, δεν έχουν άλλες επιλογές από το να ακολουθήσουν αυτή την τάση.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο το 2011 θα είναι σχεδόν διπλάσιος του ρυθμού αύξησης της προσφοράς. Αναμένει αύξηση 1,7% της φετινής ζήτησης – θα αγγίξει τα 87,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – και αύξηση 0,9% της παραγωγής.

Η Sanford Bernstein & Co. – της οποία η πρόγνωση για φέτος απείχε μόλις 1% από τα 79,60 δολάρια στα οποία διαμορφώθηκε η μέση τιμή του βαρελιού πετρελαίου το 2010 – εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 90 δολάρια, φέτος. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Natixis Bleichroeder Inc. κάνουν λόγω για μέση φετινή τιμή στα 100 δολάρια, 26% πάνω από τη μέση τιμή του 2010.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Bloomberg σε 34 αναλυτές, η μέση τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης θα διαμορφωθεί, το 2011, στα 87 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα τα οποία θα είναι τα υψηλότερα μετά το ιστορικό ρεκόρ των 99,75 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008 και 40% πάνω σε σχέση με τη μέση τιμή των 62,09 δολαρίων το βαρέλι το 2009.

«Προσυπογράφουμε την άποψη που θέλει τον ΟΠΕΚ να είναι η κεντρική τράπεζα του πετρελαίου», λέει ο Τζέισον Σένκερ, πρόεδρος της Prestige Economics LLC, ενός από τους πέντε πλέον ακριβείς στις προγνώσεις για το 2010 οίκους. «Αν η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και με πιο βραδείς ρυθμούς, ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη να αυξήσει ο ΟΠΕΚ τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή του», κατέληξε ο Τζέισον Σένκερ, ο οποίος αναμένει μέση τιμή στα 93 δολάρια το βαρέλι, φέτος.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου ότι δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνάντηση των Υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του, σημάδι το οποίο δηλώνει ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν ανοδικά, εκτιμά ο Λόρενς Ίγκλς, επικεφαλής της έρευνας για θέματα πετρελαίου στην JP Morgan Chase & Co. Ο Ίγκλς αναμένει μέση φετινή τιμή στα 93 δολάρια το βαρέλι ενώ η σχετική εκτίμησή του για το 2010 έκανε λόγο για 78,25 δολάρια. «Ο ΟΠΕΚ μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να φέρει νέες ποσότητες αργού και να πιέσει την αγορά προς τα κάτω. Δεν νομίζουμε ότι θα το κάνουν», είπε ο επικεφαλής της έρευνας για θέματα πετρελαίου στην JP Morgan Chase & Co.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *