Παραβιάσεις του πρωτόκολλου του Βατικανού κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

Παραβιάσεις του πρωτόκολλου του Βατικανού κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

Παραβιάσεις του πρωτόκολλου του Βατικανού κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

Στον απόηχο της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου 16ου, κατά την τριήμερη παραμονή του Ποντίφικα στην Κύπρο «καταγράφηκαν πέντε παραβιάσεις του πρωτοκόλλου του Βατικανού».

Πάντως, η Κύπρος δεν «πρωτοτύπησε» στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι την πιο σοβαρή παραβίαση για τις συναντήσεις του Ποντίφικα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, την έκανε ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, όταν προσφώνησε τον Πάπα Βενέδικτο «sir», δηλαδή «κύριε». Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Ποντίφικας πρέπει να προσφωνείται «Αγιότατος» ή «Άγιος Πατέρας». Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος παραβίασε μερικές φορές το πρωτόκολλο του Βατικανού. Την επομένη της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, του απέστειλε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, κατά την υποδοχή του, η πρώτη κυρία φορούσε λευκά ρούχα, κάτι που απαγορεύει το πρωτόκολλο του Βατικανού, σύμφωνα με το οποίο, όσοι πραγματοποιούν επίσημη συνάντηση με τον Ποντίφικα πρέπει να αποφεύγουν το άσπρο χρώμα στα ρούχα τους, αφού αυτό είναι το χρώμα του Πάπα.

Οι άλλες «παραβιάσεις» του πρωτοκόλλου, ήταν:

* Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ασπάστηκε τουλάχιστον δύο φορές τον Πάπα. Αυτό απαγορεύεται. Ο χαιρετισμός των μη καθολικών στον Πάπα γίνεται με τον εξής τρόπο: Ελαφριά υπόκλιση και χειραψία. Όσον αφορά τους καθολικούς, αυτοί χαιρετούν τον Πάπα γονατίζοντας και φιλώντας το δακτυλίδι στο δεξί του χέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, λανθασμένα χαιρέτισε τον Πάπα φιλώντας του το χέρι.

* Ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, προσέφερε δώρο στον Πάπα Βενέδικτο κατά την άφιξη του στην εκκλησία Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας την περασμένη Παρασκευή. Αυτό απαγορεύεται από το πρωτόκολλο, καθώς δώρα στον Ποντίφικα μπορούν να προσφέρουν μόνο αρχηγοί κρατών.

* Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάπας Βενέδικτος συνάντησε όλα τα μέλη της οικογένειας του Προέδρου Χριστόφια. Οι δύο κόρες του Προέδρου, Χριστίνα και Μαριάννα, φορούσαν ρούχο, που άφηνε εκτεθειμένα ώμους και πλάτη. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού, οι γυναίκες που έχουν επίσημη συνάντηση με τον Πάπα, πρέπει να φορούν μακρύ φόρεμα ή παντελόνι κουστουμιού, ενώ απαγορεύεται η έκθεση των ώμων και της πλάτης. Η κάλυψη του κεφαλιού με μαντίλα, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο, είναι προαιρετική.

* Επίσης, όσοι αποτελούν το κοινό (όχι οι επίσημοι προσκεκλημένοι), και βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον Πάπα, πρέπει να αποφεύγουν τα σανδάλια, τα κοντά παντελόνια και τις φούστες πάνω από το γόνατο. Στις εκδηλώσεις, που έγιναν κατά την επίσκεψη του Πάπα στο νησί, και οι οποίες ήταν ανοικτές στο κοινό, κανένα από τα παραπάνω δεν τηρήθηκε.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *