Οι Αρμένιοι θυμούνται – 95 χρόνια από την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι Αρμένιοι θυμούνται

Οι Αρμένιοι θυμούνται

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων από του Οθωμανούς Τούρκους, θυμίζοντας την 95η επέτειο από την αρχή της μαύρης εκείνης σφαγής.

Οι μελετητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία απορρίπτει πως οι θάνατοι αυτοί κρίνονται ως γενοκτονία, λέγοντας πως οι αριθμοί είναι υπερβολικοί, και πως οι νεκροί ήταν θύματα του εμφυλίου και της γενικότερης επικίνδυνης κατάστασης της εποχής.

Οι κάτοικοι του Ερεβάν αλλά και από άλλες περιοχές της Αρμενίας, μαζί με αντιπροσώπους της αρμένικης διασποράς παρέλασαν μέχρι το μνημείο το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από την πρωτεύουσα. Πολλοί κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί» και «Η γενοκτονία δεν έχει χρόνια».

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν περιέγραψε τη σφαγή ως «πρωτοφανής σε σχέση με το μέγεθος, των τερατουργημάτων και της σημασίας των συνεπειών της» σε λόγο προς τον αρμένικο λαό.

Η σφαγή ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τη συγκέντρωση 800 Αρμενίων διανοούμενων, οι οποίοι και δολοφονήθηκαν. Οι Τούρκοι τότε εκδίωξαν τους Αρμένιους από τα σπίτια τους το οποίο είχε αποτέλεσμα τη μαζική σφαγή του Αρμένικου πληθυσμού.

Αξιόλογοι μελετητές θεωρούν πως η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη του 20ου αιώνα.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *