Ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στη Μεγάλη Βρετανία

Ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στη Μεγάλη Βρετανία

Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων θα πραγματοποιηθούν σε πανηγυρικό κλίμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα απόψε και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ουαλία και τη Βρετανία, όπου οι σημαίες των ΛΟΑΔ (των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων) θα πλημμυρίσουν το Λονδίνο και θα υψωθούν σε δημόσια κτίρια καθώς εορτάζεται το ότι τίθεται σε ισχύ ένας πολυαναμενόμενος «νόμος ισότητας».

Στα γραφεία του Whitehall θα υψωθεί η σημαία με το ουράνιο τόσο, με αφορμή τους εορτασμούς για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Στο Μπράιτον (στα νότια της Αγγλίας) ο Νιλ Άλαρντ και ο Άντριου Ουέιλ ελπίζουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα περάσουν βέρες, καθώς θα παντρευτούν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

«Έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συνείδηση της ευκαιρίας που μας δίνεται σε ένα μέρος του κόσμου που είναι σχετικά ανεκτικό» είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Άντριου Ουέιλ, ένας συγγραφέας και σκηνοθέτης ηλικίας 49 ετών, την ώρα που πόζαρε μαζί με το σύντροφό του στο φωτογραφικό φακό ενώ οι περαστικοί τους αντιμετώπιζαν με «πολλά χαμόγελα και συμπάθεια».

Πολλά άλλα ζευγάρια σχεδιάζουν να παντρευτούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περιλαμβανομένου ενός που οργάνωσε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου με μουσική αντί της παραδοσιακής ανταλλαγής όρκων, η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί στην τηλεόραση υπό τον τίτλο: «Ο ομοφυλοφιλικός γάμος μας: Μια μουσική κωμωδία».

Το νομοθέτημα αυτό, το οποίο οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ υποστηρίζουν θερμά, έχει πάνω απ’ όλα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια απολάμβαναν ήδη τα ίδια γονεϊκά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια: μπορούσαν να υιοθετήσουν, να προσφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και να επιλέξουν μια παρένθετη μητέρα, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη δεν λαμβάνει χρηματικό αντίτιμο. Μπορούσαν επίσης να παντρευτούν από το 2005 συνάπτοντας ένα σύμφωνο συμβίωσης.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον του γάμου για όλους, το βρετανικό νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από το κοινοβούλιο, δεν προκάλεσε καμία δυσφορία στην κοινή γνώμη, η οποία στην πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της μεταρρύθμισης.

Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε σήμερα και διενήργησε το BBC Radio 5 σε ένα δείγμα 1.007 Βρετανών πολιτών, κατέδειξε ότι το 22% των ερωτηθέντων θα απέρριπταν μια πρόσκληση να παραστούν σε ένα γάμο ομοφυλοφίλων, αν και το 68% τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Ο νόμος δίχασε το συντηρητικό κόμμα ενώ η αγγλικανική Εκκλησία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με το περιεχόμενό του.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *