Κούρδος εκδότης καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση

Ο Ozan Kilinç, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης

Ο Ozan Kilinç, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης

Η ελευθέρια του λόγου δεν είναι κάτι το αυτονόητο στην Τουρκία. Ο Κούρδος εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Azadiya Welat, Ozan Kilinç, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης.

Ο Kilinç κατηγορήθηκε για προπαγάνδα υπέρ του PKK και το δικαστήριο της Τουρκίας τον τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 21 χρόνων και 3 μηνών. Επιπλέον οι δικαστικές αρχές της γειτονικής μας χώρας του αφαίρεσαν όλα τα πολιτικά δικαιώματα. Ο Kilinç απουσίαζε από την δίκη, και ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως θα κατατεθεί έφεση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδόθηκε ένταλμα και ο εκδότης της Azadiya Welat συνελήφθηκε.

Πάντως ο δικηγόρος του Kilinç, Servet Özen, δήλωσε πως ούτως ή άλλως θα ασκηθεί η έφεση.

Στην Τουρκία ο νόμος 3713, γνωστός ως «Αντιτρομοκρατικός Νόμος», έχει βοηθήσει την κυβέρνηση στην σύλληψη 47 ατόμων, 22 από αυτούς ήταν δημοσιογράφοι, μέσα στο 2009. Στο παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Ο προηγούμενος εκδότης της εφημερίδας, Hamdullah Yilmaz, έφυγε από την χωρά μετά τις 21 διώξεις που είχαν ασκηθεί εναντίον του. Επίσης ο αρχισυντάκτης της Azadiya Welat, Tayyip Temel, έχει καταδικαστεί σε 14 μήνες φυλάκισης βάση του ίδιου νόμου.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *