Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού ο Ομπάμα

Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού κοντά στο «Σημείο Μηδέν» ο Ομπάμα

Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού κοντά στο «Σημείο Μηδέν» ο Ομπάμα

Υπέρ της ανέγερσης τζαμιού και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Ως πολίτης, και ως πρόεδρος, πιστεύω ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν το ίδιο δικαίωμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή τη χώρα να ασκούν τη θρησκεία τους» τόνισε ο Ομπάμα σε μια εκδήλωση στην οποία παρέστησαν διπλωμάτες από ισλαμικές χώρες και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, μια συναρμόδια υπηρεσία της Νέας Υόρκης άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του κέντρου, που θα περιλαμβάνει ένα χώρο προσευχής, δύο τετράγωνα από τον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, που έχει γίνει γνωστός ως «Σημείο Μηδέν».

«Εδώ είναι η Αμερική κι η δέσμευσή μας στη θρησκευτική ελευθερία πρέπει να είναι απαρασάλευτη» υπογράμμισε ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί στόχο της εξωτερικής του πολιτικής.

Πάντως, το σχέδιο ανέγερσης τζαμιού συναντά έντονες αντιδράσεις, με το 53% των Νεοϋορκέζων να λέει όχι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια εκστρατεία για να αποτραπεί η ανέγερση του τεμένους, που λένε ότι θα αποτελέσει «προδοσία» της μνήμης τους. Συντηρητικοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων της πρώην υποψηφίας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν και του Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλούν επίσης να ακυρωθεί το έργο.

Ο Μαρκ Γουίλιαμς, εκπρόσωπος του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party, δήλωσε ότι το κέντρο θα χρησιμοποιείται από «τρομοκράτες για να λατρεύουν το θεό-μαϊμού τους».

Πηγή: naftemporiki.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *