Η επιστροφή του Φιντέλ Κάστρο

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε τον Φιντέλ Κάστρο η Εθνοσυνέλευση

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε τον Φιντέλ Κάστρο η Εθνοσυνέλευση

Τέσσερα χρόνια μετά την απόσυρσή του λόγω ασθενείας, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανέβηκε σήμερα ξανά στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης. Φορώντας μακρυμάνικο χακί στρατιωτικό πουκάμισο χωρίς διακριτικά, έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές «Βίβα Φιντέλ».

Ήταν η πρώτη φορά που ο Φιντέλ, ο οποίος κλείνει τα 84 αυτό το μήνα, συμμετείχε σε μία δημόσια κυβερνητική συνάντηση από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο.

Ο Κάστρο παρακολούθησε μία ειδική κοινοβουλευτική σύνοδο, την οποία ζήτησε προκειμένου να συζητήσει τις προειδοποιήσεις του ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, λόγω των κινήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Η συζήτηση μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Κούβας.

Ανέγνωσε από το βήμα μία έτοιμη από πριν δήλωση, με την οποία κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να πείσουν τον Ομπάμα να μην εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της. «Ο Ομπάμα δεν θα δώσει την εντολή αν τον πείσουμε… κάνουμε μία συνεισφορά σε αυτή τη θετική προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος πως η Κίνα και οι Σοβιετικοί δεν επιθυμούν έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και θα εργαστούν προκειμένου να τον αποτρέψουν.

Μίλησε με σταθερή, καθαρή αλλά μερικές φορές αβέβαιη φωνή, για 12 λεπτά. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες Κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Φιντέλ Κάστρο έχοντας προφανώς αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια που τον έκανε να παραχωρήσει τα ινία της εξουσίας στον αδερφό του Ραούλ προ τετραετίας, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί πλήθος εμφανίσεων. «Αυτά είχα να πω, σύντροφοι, τίποτε περισσότερο, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε κάποια άλλη φορά», κατέληξε ο Κάστρο.

Πηγή: tvxs.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *