Γραπτές εξετάσεις στα Ιταλικά για τους αλλοδαπούς που θέλουν να μείνουν στην Ιταλία

Γραπτές εξετάσεις στα Ιταλικά για τους αλλοδαπούς που θέλουν να μείνουν στην Ιταλία

Γραπτές εξετάσεις στα Ιταλικά για τους αλλοδαπούς που θέλουν να μείνουν στην Ιταλία

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στο εξής, οι αλλοδαποί που θα ζητούν τη χορήγηση άδειας παραμονής αορίστου χρόνου, θα πρέπει να περνούν, πρώτα, γραπτές και προφορικές εξετάσεις που να πιστοποιούν τη γνώση της ιταλικής γλώσσας.


Όπως τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν θα απαιτείται η τέλεια γνώση της γλώσσας, αλλά η δυνατότητα κατανόησης βασικών εννοιών και εκφράσεων, με ανάγνωση και επεξηγηματικό σχόλιο σύντομων κειμένων. Το επίπεδο γνώσης της ιταλικής γλώσσας, προσδιορίζεται με την ευρωπαϊκή “κατηγορία” Α2 και θα πιστοποιείται, επισήμως, από καθηγητές των πανεπιστημίων της Σιένα, της Περούτζια, της Ρώμης και του ιδρύματος για τη διδασκαλία των ιταλικών “Ντάντε Αλιγκιέρι”. Εξαιρούνται από το νέο, αυτό μέτρο, όσοι ξένοι διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο ή έχουν ήδη πάρει πιστοποιητικό ιταλικής γλωσσομάθειας. Οι αλλοδαποί, θα πρέπει να αποστέλλουν την αίτηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κάθε νομαρχίας και θα καλούνται για τις εξετάσεις του “τέστ γλώσσας”, ύστερα από περίπου εξήντα ημέρες.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι “με τον τρόπο αυτό τίθεται μια καινούργια προϋπόθεση, βασικής σημασίας, για την ενσωμάτωση των ξένων στην κοινωνία της χώρας”. Υπενθυμίζονται, επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ “της ανάγκης να μαθαίνουν οι μετανάστες, τη γλώσσα της χώρας που τους φιλοξενεί”.

Ωστόσο, οι εθελοντικές οργανώσεις της Ιταλίας, κυρίως του καθολικού χώρου, σημειώνουν ότι υπάρχουν και κάποια “προβληματικά” σημεία: ” το κράτος δεν προβλέπει κανέναν κύκλο μαθημάτων για τους ξένους. Το όλο βάρος της εκμάθησης της γλώσσας μας, θα συνεχίσει να βαραίνει τις πλάτες των εθελοντών”, δηλώνει ο Αντόνιο Ρούσο, της καθολικής οργάνωσης Acli.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη γραφειοκρατική, καθαρά, πλευρά, ο Ρούσο προσθέτει ότι “τώρα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της κάθε άδειας παραμονής. Εξαιτίας, βεβαίως, και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού στα γραφεία των νομαρχιών”.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *