Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποτύχει να σταματήσει τον φαύλο κύκλο των επαναλαμβανόμενων αναγκαστικών εξώσεων των Ρομά, που έχουν πλέον φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ, όπως ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες 25 Σεπτεμβρίου 2013. Έτσι η οργάνωση ζητά την απαγόρευση όλων των αναγκαστικών εξώσεων.
Περισσότεροι από 10.000 Ρομά εκδιώχθηκαν από ανεπίσημους οικισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
«Η Γαλλία δεν έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει αποτελεσματική προστασία κατά των αναγκαστικών εξώσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξώσεις λαμβάνουν χώρα σε ένα κλίμα εχθρότητας χωρίς να προτείνεται εναλλακτική στέγη. Οι Ρομά είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας, και αναγκάζονται να περιφέρονται από τον ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό στον άλλο. Οι αναγκαστικές εξώσεις πρέπει να απαγορευθούν από τον νόμο» δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής του Ευρωπαικού και Κεντρικής Ασίας Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Υπάρχουν περίπου 20.000 Ρομά μετανάστες που ζουν στη Γαλλία, κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σχεδόν όλοι τους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και το χρόνιο πρόβλημα των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν στις χώρες καταγωγής τους.
Όταν ο Πρόεδρος Francois Hollande ήρθε στην εξουσία τον περασμένο χρόνο, υποσχέθηκε μια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης και στην πολιτική έναντι των Ρομά, αλλά ουσιαστικά η αλλαγή που υπήρξε ήταν μηδαμινή.
Τον Αύγουστο του 2012, η κυβέρνηση εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν και κατά τη διάρκεια των εξώσεων. Επίσης, έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή για τον συντονισμό των πολιτικών.
«Τα νέα μέτρα δεν αποσκοπούν στο να σταματήσουν οι εξαναγκαστικές εξώσεις και υπολείπονται των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι βασισμένες σε διακρίσεις και δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Η διυπουργική επιτροπή δεν έχει πολιτικό βάρος. Παρά τις καλές προθέσεις, οι προσπάθειές της διαρκώς υπονομεύονται από τη συνολική ώθηση για εξώσεις με οποιοδήποτε κόστος, «είπε ο John Dalhuisen.
Έτσι οι αναγκαστικές εξώσεις συνεχίζονται με ανησυχητικό ρυθμό στη Γαλλία. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Ρομά ζει στις περιοχές της Λιλ και της Λυών. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: «Told to move on: αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά στη Γαλλία», αξιολογεί τις πρόσφατες εξελίξεις, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση των διυπουργικών κατευθυντήριων γραμμών.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Διεθνής Αμνηστία επισκέφθηκε το μεγαλύτερο ανεπίσημο καταυλισμό Ρομά στη Λιλ. Εκεί ζούσαν περίπου 800 άνθρωποι. Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 είχαν όλοι εκδιωχθεί. Οι τοπικές αρχές είχαν υποσχεθεί εναλλακτική στέγη σε λιγότερες από 12 οικογένειες και μόνο τρεις από αυτές έχουν λάβει εναλλακτική στέγη μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά που εκδιώχθηκαν, μετεγκαταστάθηκαν σε ανεπίσημους οικισμούς σε γειτονικούς δήμους.
Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση να τροποποιηθεί η διυπουργική καθοδήγηση για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος μετά την έξωση. Στις κοινότητες των Ρομά θα πρέπει να παρέχεται μια εναλλακτική στέγαση, να λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις εξώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα και κατάλληλη διαβούλευση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα. Όλες οι αναγκαστικές εξώσεις θα πρέπει να απαγορευθούν από το νόμο.
Πηγή: Κοινωνική Πολιτική