Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται στήριξη

Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται στήριξη

Σε επίπεδα ανώτερα του 2% αναμένεται να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αντικατοπτρίζοντας τις αυξήσεις των ενεργειακών και λοιπών εμπορευματικών τιμών, επεσήμανε σήμερα στη διάρκεια προγραμματισμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο κ. Τρισέ, στη διάρκεια του Ιανουαρίου ο δείκτης τιμών λιανικής αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι 2,2% τον Δεκέμβριο 2010.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Ο διοικητής της κεντρικής τραπέζης απέδωσε την απόφαση αυτή στην ανάγκη στήριξης που εξακολουθεί να εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αν και καταδεικνύει ισχνές τάσεις ανάπτυξης οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά μόλις 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ακόμη, ο κ. Τρισέ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων όπου κρίνεται ότι αυτά απαιτούνται.

Posted in Διεθνή and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *