Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εγκρίνει η Ιταλία

Συνταξιοδότηση στα 65 για άνδρες και γυναίκες εγκρίνει η Ιταλία

Συνταξιοδότηση στα 65 για άνδρες και γυναίκες εγκρίνει η Ιταλία

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια (από 61) αρχής γενομένης από το 2012, ενέκρινε την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση. Αποφασίστηκε επίσης η θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των ανώτερων στελεχών του δημόσιου τομέα.

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κάτω από την έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε να δώσει παράταση για την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Επιδιώκοντας συμβιβασμό ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι είχε προτείνει την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης από το 2015, ωστόσο εισέπραξε την άρνηση της Κομισιόν.

Υπολογίζεται ότι από το 2012 έως και το 2019, το ιταλικό δημόσιο, με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα εξοικονομήσει 1.4 τρισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ύστερα από πρόταση της υπουργού Ισότητας, Μάρα Καρφάνια, δεσμεύθηκε να επενδύσει μεγάλο μέρος του ποσού σε νέες, στοχευμένες πολιτικές, υπέρ των γυναικών και για τη στήριξη της οικογένειας.

Κατά το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσθηκε επίσης η θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των μάνατζερ και των ανωτέρων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι οποίες πλέον δεν θα ξεπερνούν τα 311.000 ευρώ (μεικτές απολαβές) ετησίως.

Το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο μισθό του πρώτου προέδρου του Αρείου Πάγου της Ρώμης.

Ωστόσο, από την απόφαση αυτή εξαιρούνται τα στελέχη της Τράπεζας της Ιταλίας και οι υπεύθυνοι των κρατικών αρχών για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής και του Ελεύθερου Ανταγωνισμού της Αγοράς.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεργάζονται περιστασιακά με το ιταλικό Δημόσιο.

-Στη Ρώμη, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα μέτρο προσδιορίζοντας λίγο πάνω από τα 300.000 ευρώ τον χρόνο το πλαφόν για τους μισθούς των ανωτέρων στελεχών του δημόσιου τομέα.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν σε συνολικές περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012.

Το σχέδιο προβλέπει πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά 5% στους μισθούς από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο και κατά 10% για τους μισθούς πάνω από 150.000 ευρώ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *