Εξαρτημένοι οι έφηβοι από το διαδίκτυο

Εξαρτημένοι οι έφηβοι από το διαδίκτυο

Αυξάνεται καθημερινά η εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις 2.500 αναφορές που έχει δεχτεί τα τελευταία δύο χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύο, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Το ίδιο διάστημα οι κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας «Υποστηρίζω» για θέματα συμπεριφορών εξάρτησης έφτασαν τις 829 και οι κλήσεις για θέματα εκφοβισμού και ηλεκτρονικής παρενόχλησης ξεπέρασαν τις 100.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο, 41,28% των αιτημάτων αφορούσαν γενικές πληροφορίες, που αναζητούσαν γονείς για τα παιδιά τους σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου. Ωστόσο, ένα στα τρία αιτήματα είχαν να κάνουν με ζητήματα εξάρτησης από το διαδίκτυο, ενώ 4,1% από αυτά σχετίζονταν με θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης.

Εντύπωση προκαλεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναφορών με θέμα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα 146 αιτήματα αφορούσαν κλοπή προσωπικών δεδομένων, 69 αναφέρονταν στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ και 138 αφορούσαν επικίνδυνο περιεχόμενο για ανηλίκους.

Πολύ μικρά ποσοστά (κάτω του 1%) αφορούσαν ζητήματα ανορεξίας (παρότρυνση μέσω ιστοσελίδων), αποπλάνησης (grooming), σεξουαλικής παρενόχλησης, εκβιασμού ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Τι 85% των αιτημάτων έγιναν από γονείς και μόλις το ,74% των αιτημάτων από ανηλίκους. Μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί, επίσης, στις κλήσεις που γίνονται στην Γραμμή Βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς (11,26%).

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *