Εκλογές στη Βενεζουέλα

Στις κάλπες η Βενεζουέλα, μεγαλύτερη επιρροή διεκδικεί η αντιπολίτευση

Στις κάλπες η Βενεζουέλα, μεγαλύτερη επιρροή διεκδικεί η αντιπολίτευση

Παρά τη δυσπιστία μερίδας ψηφοφόρων κυρίως για την κατάσταση των οικονομικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες διατηρεί το προβάδισμα αλλά και την αισιοδοξία ότι θα επικρατήσει με ευκολία έναντι των αντιπάλων του.


Μετά από 12 χρόνια στην εξουσία και ένα ξενοκίνητο πραξικόπημα σε βάρος του το 2002, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι η δημοφιλία του Τσάβες έχει περιοριστεί κάπως τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση απασχολεί όλο και πιο σοβαρά τους ψηφοφόρους: ο πληθωρισμός παραμένει στα επίπεδα του 30% και η διαφθορά είναι διάχυτη.

Σε μία προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων (αν και η επιρροή του στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχογειτονιές των πόλεων παραμένει μεγάλη) ο Τσάβες υποσχέθηκε πιστωτικές κάρτες με χαμηλό επιτόκιο και εισαγόμενες ηλεκτρικές συσκευές με έκπτωση.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, μίλησε για «κόλπο» και αντιτείνει ότι αυτό που «διακυβεύεται η δημοκρατία».

Επιδιώκει ακόμη να διευρύνει την επιρροή της στην Εθνοσυνέλευση που έχει 167 έδρες και ίσως να περιορίσει την κυβερνητική πλειοψηφία κάτω από τα δύο τρίτα των εδρών, για πρώτη φορά από την ανάδειξη του Τσάβες στην προεδρία. Αν το καταφέρει θα μπορεί να ελέγχει θεσμικά τις διευρυμένες εξουσίες του Τσάβες.

Φυσικά δεν τίθεται θέμα απώλειας της εξουσίας από τον Τσάβες, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα συμμαχικά κόμματα που ελέγχουν τα νομοθετικά σώματα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της Κυριακής –όποιο και αν είναι– θα γίνει πρόκριμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και θα οδηγήσει την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, εκτιμούν αναλυτές.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *