Εγκλήματα πολέμου από αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Εγκλήματα πολέμου από αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Εγκλήματα πολέμου από αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που έχουν αναδειχθεί στο Αφγανιστάν ήρθε στο φως, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκότωναν Αφγανούς πολίτες «για διασκέδαση» και έπαιρναν τα δάχτυλα των νεκρών ως τρόπαια.


Ειδικότερα, πέντε από τους δώδεκα εμπλεκόμενους στρατιώτες κατηγορούνται ότι, ως μέλη μιας μυστικής «φονικής ομάδας», δολοφόνησαν τουλάχιστον τρεις αμάχους, ενώ άλλοι εφτά κατηγορούνται για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων και την κακοποίηση ενός συναδέλφου τους που τα αποκάλυψε. Εγκέφαλος της νοσηρής αυτής επιχείρησης φέρεται ο 25χρονος επιλοχίας Κάλβιν Γκιμπς, ο οποίος μετατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε μια μεραρχία πεζικού στη βάση Ράμροντ στην Κανταχάρ. Κομπάζοντας για τα κατορθώματά του στο Ιράκ και για το πόσο «εύκολο είναι να σκοτώσεις κάποιον με μια χειροβομβίδα», ο Γκιμπς κατάφερε να προσεγγίσει και άλλους αιμοσταγείς ομοϊδεάτες του, με τους οποίους κατέστρωσε το σχέδιο της «φονικής ομάδας».

Σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, ο ίδιος και οι σύντροφοί του στο έγκλημα πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον ανυπεράσπιστων Αφγανών και εν συνεχεία τους πυροβόλησαν. Σε μία περίπτωση ο Γκιμπς τοποθέτησε ένα Καλάσνικοφ δίπλα στον νεκρό για να δικαιολογήσει τον φόνο. Κατά την εφημερίδα «Army Times», οι στρατιώτες τραβούσαν αναμνηστικές φωτογραφίες ποζάροντας δίπλα στα πτώματα, ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών συνέλεγε τα δάχτυλα των νεκρών ως τρόπαια πολέμου. Και όλα αυτά «για πλάκα», κατά δήλωση ενός άλλου επικεφαλής της ομάδας, του 22χρονου Τζέρεμι Μόρλοκ. Το λάθος τους ήταν ότι κάπνιζαν χασίς παρουσία ενός νεοσύλλεκτου και ότι τον ξυλοκόπησαν όταν εκείνος κατήγγειλε το περιστατικό. Οι δολοφονίες αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της έρευνας για τον ξυλοδαρμό. Οι κατηγορίες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και εφ’ όσον κριθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, οι κατηγορούμενοι θα περάσουν από στρατοδικείο. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη ή και θανατική ποινή. Στα σοβαρά αυτή τη φορά.

Πηγή: enet.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *