Απάτη από πρώην έμπορο έργων τέχνης

Ο Lawrence Salander δήλωσε πως είναι ένοχος

Ο Lawrence Salander δήλωσε πως είναι ένοχος

Θύματα απάτης ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων έπεσαν πολλοί αμερικανοί από ένα πρώην έμπορο έργων τέχνης, ανάμεσα τους και ο πρώην φωνακλάς τενίστας John McEnroe και ο ηθοποιός Robert De Niro.

Ο Lawrence Salander δήλωσε πως είναι ένοχος για τουλάχιστον 29 κατηγορίες διακεκριμένης κλοπής και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από 6 έως 18 χρόνια, καθώς και την υποχρέωση να επιστρέψει τα 120 εκατομμύρια στα θύματα του.

Από το 2004 μέχρι το 2007 ο Salander παραπλανούσε τους πελάτες του πουλώντας έργα που δεν του ανήκαν ή τους παρότρυνε να επενδύσουν σε ανύπαρκτα σχέδια.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Cyrus Vance «η επιδίωξη ενός πολυτελούς τρόπου ζωής έσπρωξε τον Lawrence Salander να εξαπατήσει παλαιούς φίλους του αλλά και συναδέλφους που τον εμπιστεύονταν» και συνέχισε «Ο κατηγορούμενος δεν έκλεψε μόνο χρήματα από τα θύματά του αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και οικογενειακά κειμήλια. Πολλού από τα έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν από τους γονείς ή τους παππούδες των θυμάτων».

Από τα χρήματα που αποκόμισε από αυτή την απάτη, ο κατηγορούμενος αγόρασε μία πολυτελή κατοικία στο Μανχάταν αλλά και ένα ιδιωτικό τζετ.

Ο τενίστας John McEnroe εξαπατήθηκε για συνολικά δύο εκατομμύρια δολάρια γιατί πίστεψε πως επένδυσε σε έργα ενός ζωγράφου αρμενικής καταγωγής. Ο De Niro δε, είδε τον Salander να πουλάει πίνακες του πατέρα του, χωρίς να έχει δώσει την συγκατάθεση του.

Posted in Διεθνή and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *