Ανοίγουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που είχαν κλείσει λόγω τέφρας

Η ταλαιπωρία των επιβατών λόγω του Ισλανδικού ηφαιστείου φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της

Η ταλαιπωρία των επιβατών λόγω του Ισλανδικού ηφαιστείου φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της

Αίρονται σταδιακά από σήμερα οι περιορισμοί στις πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο έπειτα από πέντε μέρες χάους και απίστευτης ταλαιπωρίας εκατομμυρίων ταξιδιωτών εξαιτίας του «μπλακ-άουτ» που προκάλεσε στις εναέριες μεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Βέλγιο ανοίγουν προοδευτικά τον εναέριο χώρο τους από το πρωί της Τρίτης.

Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών των «27» ελήφθη κεντρική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Τρίτης.

Η Ευρώπη χωρίζεται σε τρεις ζώνες: μία ζώνη απόλυτης απαγόρευσης πτήσεων (καλύπτει τη βόρεια Ευρώπη και τις περιοχές κοντά στο ηφαίστειο της Ισλανδία), μία ζώνη στη νότια Ευρώπη όπου επιτρέπονται ήδη οι πτήσεις και μία τρίτη, ενδιάμεση ζώνη στην οποία θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν αεροδιάδρομοι.

Ο κοινοτικός επίτροπος Εμπορίου Σιίμ Κάλας δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν την Τρίτη περισσότερα αεροσκάφη. Αργότερα εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών προκειμένου να συζητηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει ο εναέριος αποκλεισμός της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Τα προβλήματα στις πτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερα από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο αμερικανικός εναέριος χώρος έκλεισε για τρεις ημέρες και οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανέστειλαν όλες τις διατλαντικές πτήσεις.

Τη Δευτέρα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μόνο το 30% των πτήσεων στην Ευρώπη (περίπου 8.000 με 9.000 σε σύνολο 28.000 προγραμματισμένων πτήσεων), σύμφωνα με τον ρυθμιστικό φορέα Eurocontrol.

Εννέα πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στον Καναδά -οι πρώτες πτήσεις εσωτερικού που ματαιώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Εκατομμύρια επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια διεθνώς πασχίζοντας να φθάσουν στον προορισμό τους. Σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια επικρατεί το αδιαχώρητο, η ταλαιπωρία είναι απίστευτη. Ταξιδιώτες προσπαθούν να μετακινηθούν με κάθε μέσο, ψάχνοντας εισιτήρια για τρένα και λεωφορεία, ενώ πολλοί αναγκάζονται να στραφούν ακόμη και στα ταξί.

Ελπίδες για εξομάλυνση

Γαλλία – Ανοίγουν σταδιακά από το πρωί της Τρίτης τα αεροδρόμια και δημιουργούνται αεροδιάδρομοι για το Παρίσι προκειμένου να διευκολυνθούν οι εναέριες μετακινήσεις. Οι αεροδιάδρομοι προς το Παρίσι θα ανοίξουν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Τρίτης.

Βρετανία – Ο εναέριος χώρος ανοίγει προοδευτικά από το πρωί της Τρίτης, αρχής γενομένης από τη Σκωτία (περίπου στις 08:00 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσουν περιοχές της βόρειας Αγγλίας και η Βόρειος Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξει και η περιοχή του Λονδίνου.

Στη Βρετανία παραμένουν εγκλωβισμένοι 40.000 Αμερικανοί ταξιδιώτες και γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή τους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Γερμανία – Ανοίγει προοδευτικά από το πρωί της Τρίτης ο εναέριος χώρος. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ήδη ότι θα μεταφέρει 15.000 επιβάτες της στη Γερμανία, επωφελούμενη από ειδική άδεια που εξασφάλισε από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για να πραγματοποιήσει 50 υπερατλαντικές πτήσεις.

Βέλγιο – Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα ανοίξει σταδιακά από το πρωί της Τρίτης.

Ιταλία – Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ιταλίας θα είναι ανοιχτός από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Ισπανία – Όλα τα αεροδρόμια της χώρας στα βόρεια και τα ανατολικά που είχαν κλείσει προσωρινά, επαναλειτουργούν.

Ολλανδία – Από το βράδυ της Δευτέρας αναχωρούν πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ

Βουλγαρία – Ο εναέριος χώρος άνοιξε τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

Πολωνία – Έκλεισαν εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας.

Φινλανδία – Το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας, Ελσίνκι-Βάνταα, έκλεισε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Δευτέρας μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο τεράστιο νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

Τουρκία – Πτήσεις εκτελούνται από τη Δευτέρα στο σύνολο του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Ουγγαρία – Ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε στις 13:00 τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδος).

Καναδάς – Εννέα πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία έφθασε στις καναδικές ακτές. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις εσωτερικού που ακυρώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Ρουμανία – Ανοιχτός είναι ο εναέριος χώρος από τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Δευτέρας.

Δανία – Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) την Τρίτη.

«Κατακεραυνώνεται» για απραξία η ΕΕ

Η πρωτοφανής κατάσταση στις εναέριες μεταφορές οδήγησε σε διαμάχη για το εύρος της απαγόρευσης των πτήσεων και το συνολικό χειρισμό. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες -που μετρούν τεράστιο κόστος από την απαγόρευση πτήσεων- άσκησαν τη Δευτέρα έντονες πιέσεις για άρση των περιορισμών, έχοντας πραγματοποιήσει ασφαλείς δοκιμαστικές πτήσεις.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλής, όπως έδειξαν οι επιθεωρήσεις των αεροσκαφών που έκαναν εννέα δοκιμαστικές πτήσεις. «Ανώφελη» χαρακτήρισε την απαγόρευση πτήσεων και ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας British Airways Γουίλι Γουόλς, έπειτα από δοκιμαστική πτήση.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) «κατακεραύνωσε» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την προεδρία της ΕΕ για απραξία στη διαχείριση της κρίσης. «Είναι ντροπή για την Ευρώπη και πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό χάος. Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να κανονίσουμε μία τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Μεταφορών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, Τζιοβάνι Μπιζινιάνι.

Η ΙΑΤΑ, η οποία εκπροσωπεί 230 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το 93% της διεθνούς εμπορικής κίνησης, εξέφρασε τη λύπη της «για μία κατάσταση χωρίς αξιολόγηση των κινδύνων, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συντονισμό και χωρίς ηγεσία από την πλευρά των κυβερνήσεων, την ώρα που η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ευρώπη».

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέκρουσε την κριτική των αεροπορικών εταιρειών. «Δεν συμμεριζόμαστε την κριτική των αεροπορικών εταιρειών. Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Χοσέ Μπλάνκο σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών.

Το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου δημιουργεί έλλειμμα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τις αεροπορικές εταιρείες σε ημερήσια βάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να δώσει στις χώρες-μέλη την άδεια να καταβάλουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας.

Newsroom ΔΟΛ

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *