∆ραµατικές ώρες στην Ιαπωνία

∆ραµατικές ώρες στην Ιαπωνία

Γάλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν µέχρι αύριο οι Ιάπωνες δεν µπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, «δεν θα υπάρχει πλέον ελπίδα και τα πράγµατα θα είναι ίσως και χειρότερα απ’ ό,τι στοΤσερνόµπιλ »

Βάσει τουχειρότερουσεναρίου εξελίσσεται η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, σύµφωνα µε ειδικούς από όλον τον κόσµο, αν καιχθες το βράδυ άρχισε να αχνοφαίνεταιµια πιθανή λύση καθώς ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε µια νέα γραµµή µεταφοράς ρεύµατος στον σταθµό της Φουκουσίµα που θα βοηθήσει στην πλήρη λειτουργία τωναντλιών οι οποίες τροφοδοτούν µενερό τους πυρήνες των αντιδραστήρων, επιτυγχάνοντας την ψύξη τους. «Ολοι εργάζονται όσο πιο γρήγορα µπορούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος τουεργοστασίου χωρίςνα δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες.

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο είχε αναφέρει ότι η κατάσταση εξελίσσεται σύµφωνα µε το χειρότερο σενάριο, «το οποίο θα έχει συνέπειες µεγαλύτερες από εκείνες που προκλήθηκαν µετά το πυρηνικό δυστύχηµα του Τσερνόµπιλ», ενώ τηνίδια διαπίστωση έκανε έπειτα από ενηµέρωση από ειδικούς η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ. Βάσει των ανακοινώσεων των ιαπωνικών αρχών, διερράγη το κέλυφος και δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα, του υπ’ αριθµ. 3, στον σταθµό της Φουκουσίµα, µε αποτέλεσµα να διαρρεύσει και από εκεί καπνός µε ραδιενεργά στοιχεία, ενώ και στον αντιδραστήρα 4 τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν πολύ υψηλά. Γάλλοι ειδικοίπροειδοποίησαν ότι, εάν µέχρι αύριο τα συνεργεία δεν µπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, «δεν θα υπάρχει πλέον ελπίδα και τα πράγµατα θα είναι παρόµοια ή ίσωςκαι χειρότερα απ’ ό,τι στο Τσερνόµπιλ».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ επιδεινώθηκε τόσο ώστε τα συνεργεία που εργάζονταν για την αντιµετώπιση της κρίσης αποσύρθηκαν χθες το πρωί καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν πάρα πολύ. Επέστρεψαν το βράδυ, όµως σύµφωνα µε ειδικούς χάθηκε πολύτιµος χρόνος στην πρόληψητης πυρηνικήςτήξης, µια και η κατάστασητουλάχιστον στους πέντε από τους έξι αντιδραστηρες παραµένει κρίσιµη. Λεπτοµέρειες για το τι ακριβώς συνέβη που οδήγησεστην αύξηση της ραδιενέργειας δεν δόθηκαν, γεγονός που επέτεινε τις διαµαρτυρίες από όλον τον κόσµο για την περιορισµένη ενηµέρωση σχετικά µε τις εξελίξεις στη Φουκουσίµα. Πάντως, λίγο πριν από την αναχώρηση παρατηρήθηκαν σύννεφα λευκού καπνού πάνω απόέναν αντιδραστήρα, γεγονός που υποδηλώνει µάλλον την έκλυση ραδιενέργειας. Σε έναν άλλο αντιδραστήρα ξέσπασε φωτιά για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο ηµέρες.

Κάποια στιγµή στηδιάρκεια της χθεσινής ηµέρας, η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας έδειξε στρατιωτικά ελικόπτερα να απογειώνονται για να πετάξουνπάνω από τοπυρηνικό συγκρότηµα µε την πρόθεση να ρίξουν καινερό στους αντιδραστήρες που αντιµετωπίζουν τα µεγαλύτεραπροβλήµατα,σε µια προσπάθεια να πέσει η θερµοκρασία τους. Οµως το υπουργείο Αµυνας ανακοίνωσε αργότερα ότι αυτό δεν έγινε, παρότι το συγκεκριµένο σενάριο ακόµα εξετάζεται, κυρίως για τον αντιδραστήρα 3. ∆ραµατικές στιγµές πάντως περνούν οι κάτοικοι της επαρχίας Φουκουσίµα. «Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίµα έχουν φτάσει στα όρια», υπογράµµισε οκυβερνήτης της επαρχίας, όπου περίπου 200.000

άνθρωποι έχουν αποµακρυνθεί σε ακτίνα 30 χιλιοµέτρων απότο εργοστάσιο µε ελάχιστα τρόφιµα, είδη πρώτηςανάγκης και καύσιµα για να ζεσταθούν.

ΕΙ∆ΙΚΟΙ από ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι επικρατεί σύγχυσηστις ιαπωνικές αρχές για την αντιµετώπιση της κρίσης. Την ίδια στιγµή ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρµόδιος για θέµατα ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ εξέφρασεεκ νέου την ανησυχία του για την κατάσταση στη Φουκουσίµα, λέγοντας ότι «πρόκειται για πραγµατική καταστροφή,αφού είναι εκτός ελέγχου». Οι δηλώσειςαυτές ενώπιον του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν, σύµφωναµε τους «Financial Times», ανησυχία στις αγορές, µε αποτέλεσµα να πέσουν τα χρηµατιστήρια στην Ευρώπη αλλά και ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Νέα Υόρκη. Χθες,η Ιταλία απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίµων από την Ιαπωνία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά µέσου του αρµόδιου για θέµατα υγείας συνέστησε στα κράτη-µέλη να διενεργούν ελέγχους για ραδιενέργεια στατρόφιµα που εισάγονται από την Ιαπωνία.

Πηγή:tanea.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *