Αναβολή πήρε η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ

Αναβολή πήρε η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ

Αναβολή για τις 15 Αυγούστου πήρε η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και των δύο γιων του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Άχμεντ Ρεφάατ ο οποίος διέταξε να μεταφερθεί ο πρώην πρόεδρος σε νοσοκομείο κοντά στο Κάιρο. Κανονικά θα συνεχιστεί αύριο η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Άντλι και των έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας που κατηγορούνται για δολοφονίες πολιτών στα επεισόδια του Φεβρουαρίου

Ο δικαστής καθόρισε ότι ο Μουμπάρακ θα νοσηλευτεί φρουρούμενος στο Διεθνές Ιατρικό Κέντρο που βρίσκεται κοντά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Συμφώνησε επίσης με το αίτημα της υπεράσπισης να παρακολουθεί τον πρώην πρόεδρο ένας ογκολόγος “κάθε φορά που θα απαιτείται κάτι τέτοιο”.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση έξω από το κτίριο της Ακαδημίας της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιείται η δίκη ,όταν υποστηρικτές του Μουμπάρακ συγκρούστηκαν με αντιπάλους του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 60 ατόμων. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές πενήντα άτομα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες ενώ άλλοι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Πολλά ασθενοφόρα παραμένουν σταθμευμένα έξω από το κτίριο ενώ περίπου 3.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί έξω από την αστυνομική ακαδημία για να διατηρήσουν την τάξη.

Το πρωί, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου έφτασε με φορείο στο δικαστήριο όπου αντιμετωπίζει της κατηγορίες για διαφθορά και για το θάνατο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών το Φεβρουάριο που μας πέρασε. Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Οι δυο γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, που κρατούσαν αντίτυπα του Κορανίου, αρνήθηκαν και αυτοί τις κατηγορίες που τούς απαγγέλθηκαν.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε ξαπλωμένος σε φορείο σε ένα μεταλλικό κλουβί αρκετά μεγάλο καθώς μαζί του δικάζονται οι δυο του γιοι, Αλάα και Γκαμάλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στο Σάρμ ελ Σέιχ όπου νοσηλεύεται υπό παρακολούθηση, στο Κάιρο.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι “ο Μουμπάρακ είχε την πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες” στις οποίες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Κατηγόρησε επίσης τον Μουμπάρακ ότι επέτρεψε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι, που δικάζεται επίσης, να γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών ενώ του απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Την εσχάτη των ποινών, ζήτησε, στο μεταξύ, ένας δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων διαδηλωτών για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από τον προεδρία στις 11 Φεβρουαρίου έπειτα από 18 ημέρες διαδηλώσεων στο κέντρο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τις οποίες περίπου 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή:enet.gr

Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *