Φυλάκιση πέντε δημοσιογράφων στην Τουρκία

Φυλάκιση πέντε δημοσιογράφων στην Τουρκία

Ακόμα πέντε δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία, κατόπιν απαγγελίας κατηγορητηρίου εις βάρος τους για συμμετοχή στην υπόθεση της συνωμοσίας Εργκένεκον, η οποία φέρεται να είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες κατά των πέντε δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε την επαύριο της απαγγελίας ανάλογου κατηγορητηρίου κατά άλλων δύο δημοσιογράφων για την ίδια υπόθεση. Οι πέντε δημοσιογράφοι είχαν τεθεί σε προσωρινή κράτηση μετά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και κατέληξε στη σύλληψη 10 ατόμων, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφων.

Ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο και οδηγήθηκαν στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, των Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης την Πέμπτη.

Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου εκτιμά ότι αυτή η υπόθεση , που ξέσπασε το 2007 και έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, ως μία παρατεταμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική πολιτική φωνή. Χθες, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι εν λόγω δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για την αρθρογραφία τους αλλά εξαιτίας «πειστηρίων που δεν μπορούν να δημοσιευθούν».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στον Τύπο και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μία χώρα όπου 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και χιλιάδες άλλοι αποτελούν αντικείμενο ερευνών.


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *