Φουκουσίμα: Ρωγμή στον αντιδραστήρα 2

Φουκουσίμα: Ρωγμή στον αντιδραστήρα 2

Στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα εντοπίστηκε ρωγμή, ενώ όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα. Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Tepco προσανατολίζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή για να σταματήσει τη διαρροή.

Εξαιρετικά απαισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφ

αλής της Υπηρεσίας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κρίση στη Φουκουσίμα είναι «πολύ σοβαρή» και εκτίμησε ότι θα αργήσει πολύ να λήξει. «Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πω ότι αυτό θα αργήσει αρκετά» τόνισε.

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στους 4 από τους 6 αντιδραστήρες στους οποίους το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης.

Έντονη ανησυχία εξακολουθούν να προκαλούν οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα, καθώς ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι επικρίσεις που δέχεται η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας να απευθύνει έκκληση στην Tepco να επανεξετάσει τις πρόσφατες μετρήσεις της, λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλές. Υπάρχουν φόβοι για λάθη στην ανάλυση ισοτόπων, άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι θα περιμένουν τις νέες μετρήσεις.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, με 16.441 ανθρώπους να αγνοούνται. Οι σοροί εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί και να μην περισυλλεγούν ποτέ, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι αρκετά υψηλά.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες επισκέφτηκε την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν. Ο τελευταίος, έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.

Πηγή:tvxs.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *