Φουκουσίμα: Αυξάνεται η ραδιενέργεια

Φουκουσίμα: Αυξάνεται η ραδιενέργεια

Σε επίπεδα 1.250 φορές υψηλότερα από το κανονικό μετρήθηκε η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Την περασμένη Τρίτη ήταν μόλις 126 φορές υψηλότερη του νομίμως επιτρεπόμενου ορίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν, πάντως, ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων.

Εν τω μεταξύ, οκτώ ραδιενεργές ουσίες εντοπίστηκαν σε στάσιμο νερό, στο υπόγειο του πυρηνικό εργοστασίου. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι μετρήθηκε καίσιο 137 σε συγκέντρωση 1,8 εκατ. μπεκερέλ, ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131. Το κάισιο 137 έχει μακρά διάρκεια ημιζωής, 30 ετών. Πρόκειται για ραδιενεργό ισότοπο που είχε απελευθερωθεί και μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου συνδέουν την παρουσία των ουσιών στο νερό με το ενδεχόμενο να έχει ραγίσει το κέλυφος ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεσμεύτηκε ότι θα απολυμάνει το νερό, το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Συνολικά 17 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια, από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση.


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *