25 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ

25 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ

Ο κόσμος τιμά την 25η επέτειο της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της σοβιετικής Ουκρανίας, υπό το βάρος της πυρηνικής κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα που αναβίωσε τον πυρηνικό εφιάλτη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσουν σήμερα συμβολική επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας και θα συζητήσουν μέτρα βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας και αρωγής προς τα μέλη των συνεργείων που ανέλαβαν τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη.

Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας Νο4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

Ο πατριάρχης της ρωσικής εκκλησίας Κύριλος πραγματοποίησε τη νύκτα επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη των νεκρών της καταστροφής σε εκκλησία του Κιέβου, όπου οι καμπάνες ήχησαν στη 01:23.

Μετά την καταστροφή και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι σοβιετικές αρχές έστειλαν περί τα 600.000 άτομα στον τόπο της καταστροφής στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου, τα οποία εξετέθησαν σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας με ελάχιστες προφυλάξεις.

Ο απολογισμός για τα θύματα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να δημιουργεί διχογνωμίες.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.

Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, συνέβαλε ωστόσο στη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ένωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι «η αποκάλυψη της αλήθειας» είναι το βασικό δίδαγμα του Τσερνόμπιλ, όπως και της Φουκουσίμα.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας Νο4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από τσιμεντένιο κώδωνα, δεν είναι αρκετά ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου στο Τσερνόμπιλ.

Πηγή:kathimerini.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *