Τα νέα τρόφιμα σκοντάφτουν στην κλωνοποίηση

Τα νέα τρόφιμα σκοντάφτουν στην κλωνοποίηση

Η τελευταία ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα χάθηκε χθες, αφού οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη χρήση των απόγονων κλωνοποιημένων ζώων για παραγωγή τροφίμων.

Μετά από τρία χρόνια και τρεις γύρους διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι κρατών μελών δεν συμφώνησαν πάνω στα τρόφιμα που προέρχονται από φυσικούς απογόνους κλώνων.

Καθώς Συμβούλιο και Ευρωβουλή συμφώνησαν στην απαγόρευση της χρήσης της κλωνοποίησης στη ζωική αναπαραγωγή για την παραγωγή τροφίμων και τα εδώδιμα προϊόντα από τα κλωνοποιημένα ζώα συνολικά, συγκρούστηκαν αναφορικά με το ζήτημα παραγωγής τροφίμων από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων στην αγορά της ΕΕ.

Ως συμβιβασμό, το ΕΚ πρότεινε την υποχρεωτική επισήμανση τέτοιων προϊόντων, αντί για πλήρη απαγόρευση, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να επιλέξουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν τα τρόφιμα μέσω της τεχνολογίας της κλωνοποίησης.

Ωστόσο το Συμβούλιο είπε ότι συμφωνεί στην επισήμανση μόνο για έναν τύπο προϊόντος- του νωπού βοδινού κρέατος.  Σύμφωνα με το ΕΚ, το Συμβούλιο αρνήθηκε επίσης να δώσει στην Ευρωβουλή το δικαίωμα βέτο για τη λίστα των νέων τροφίμων.

Οι διαπραγματεύσεις έληξαν στις 07:00 χθες το πρωί μετά από έναν 12ωρο μαραθώνιο συζητήσεων, όταν το Συμβούλιο αρνήθηκε την τελική προσφορά συμβιβασμού του ΕΚ με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία του ΕΚ να αρνηθεί να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Αυτή η αποτυχία σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, με την Επιτροπή να έχει την επιλογή να θέσει μια νέα πρόταση αναθεώρησης.

Στο μεταξύ, ο υπάρχων κανονισμός για τα νέα τρόφιμα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1997, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ωστόσο, ο κανονισμός δεν καλύπτει τους νέους τύπους τροφίμων ή τις τεχνικές παραγωγής τροφίμων που αναπτύχθηκαν μετά το 1997, όπως για παράδειγμα την χρήση της νανοτεχνολογίας.

Μέχρι τώρα μόνο μια διαδικασία συμφιλίωσης απέτυχε: η Οδηγία για τον Χρόνο Εργασίας.

Πορεία προς τα εμπρός

Η Φιλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Satu Hassi, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στις συνομιλίες, κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη πρόταση για τους κανόνες «των νέων τροφίμων».

Πρέπει επίσης να παρουσιάσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την κλωνοποίηση μέχρι τον Μάρτιο του 2013 το αργότερο, πρόσθεσε, μια ιδέα που όταν προτάθηκε χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη.

Στο μεταξύ, το ΕΚ θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να ενσωματώσει την επισήμανση των κλωνοποιημένων προϊόντων διατροφής στη νομοθεσία της ΕΕ για την πληροφόρηση των καταναλωτών για τα τρόφιμα.

Πηγή:euractiv.gr


Posted in Διεθνή and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *